Fish and chips uit de oven

Fish and chips: typisch Brits streetfood, maar dan in een gezonder jasje! Deze fish and chips van onze ambassadeur Eef Kookt Zo maak je in de oven in plaats van de frituur. Serveer er groente en tartaarsaus bij, and enjoy! Dit recept bevat 450 kcal per portie (4 personen) en bevat geen groente. Bereidingstijd: 15 minuten + 25 minuten oventijd.

40 min

Ingrediƫnten

Voor 4 personen

  • 500 gr iets kruimige aardappels
  • 1 el olie
  • 4 stuks stevige witvis, zoals kabeljauw
  • 2 handjes panko
  • 1 el verse dille, fijngesneden
  • 3 el bloem
  • 1 ei
  • peper en zout naar smaak
  • Om te serveren:
  • frisse salade en/of doperwten
  • ketchup
  • (zelfgemaakte) tartaarsaus

Voorbereiding

Stap 1: Bereid de frietjes voor

Boen de aardappels schoon en snij de aardappels in dikke plakken met een dikte van ca. 1 centimeter. Snij ze daarna in reepjes van 1 centimeter zodat je mooie frietjes krijgt. Spoel ze af onder de kraan en doe de frietjes in een ruime bak met water. Laat dit een half uur staan. Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden .

Stap 2: Bak de frietjes

Giet na het halfuur giet het water weg en spoel de friet nog even om. Dep daarna de frietjes heel goed (!) droog met een theedoek of keukenpapier. Maak ook de ruime bak droog, doe hierin weer de friet en hussel er 1 eetlepel olie overheen. Bak de friet goudbruin in de oven in 35-40 minuten. Hussel halverwege de bereidingstijd de frietjes weer even om.

Stap 3: Paneer de vis

Terwijl de friet in de oven zit gaan we de vis voorzien van een krokant laagje. Zet hiervoor 3 borden klaar: 1 met de bloem, 1 met het geklutste ei en 1 met de panko + dille. Dep de stukken vis droog, bestrooi met peper en zout en haal door de bloem, daarna door de ei en daarna door panko. Leg op een bordje.

Stap 4: Bak de vis en serveer

Doe de vis de laatste 15-20 minuten bij de frietjes in de oven en bak ook de vis goudbruin. Het geeft niet als de frietjes hierdoor 5 of 10 minuten extra bakken, als je ze te donker vindt worden kun je ze er uiteraard wel eerder uithalen dan de vis. Bestrooi de friet met zout zodra ze uit de oven komen en serveer de fish and chips met een frisse salade, doperwten en zelfgemaakte tartaarsaus. Eet smakelijk!

Tip: wil je de frietjes in de airfryer bakken? Dat kan ook! Verwarm dan de airfryer voor op 175 graden en bak de friet in 20-25 minuten goudbruin (tussendoor even omscheppen). Bak de vis in de tussentijd in de oven!

Dit recept is van onze ambassadeur Eef Kookt Zo.

Vergelijkbare recepten