Brandade

Brandade wordt gemaakt van gezouten gedroogde kabeljauw, ook wel klipvis of bacalao genoemd. Omdat de vis gezouten wordt voordat deze gedroogd wordt, moet de kabeljauw geweekt en ontzilt worden voor gebruik. Met dit recept moet je 24 uur van tevoren beginnen. Het is bedoeld als hapje bij de borrel.

20 min

Ingrediënten

Voor 10 Personen
  • 4-5 takjes peterselie
  • sap van 1 citroen
  • 100 ml slagroom
  • 1 teentje knoflook, fijngeperst
  • 500 ml extra vierge olijfolie
  • 100 g kruimige aardappels
  • 500 g gedroogde kabeljauw (klipvis, bacalao)

Bereiding

Stap 1: de klipvis

Week de klipvis 24 uur in een schaal. De vis moet ruim onder water staan. Leg op de bodem van de schaal een omgekeerd bord zodat de vis de bodem van de schaal niet raakt: het zout zakt naar de bodem. Ververs het water gedurende de 24 uur minstens 6 keer. Haal de vis uit het weekwater en dep droog met keukenpapier. Snijd de klipvis in stukken. Breng in een pan ca. 3 liter water aan de kook en leg de vis in het water. Draai het vuur zo laag mogelijk en gaar de vis 10-12 minuten in het hete water. Giet de vis af, verwijder het vel en eventuele graten.

Stap 2: de aardappels 

Snijd de aardappels in stukken van gelijke grootte en spoel ze onder de kraan met koud water goed schoon. Leg ze in een pan en schenk er zoveel koud water bij dat ze voor de helft onder water staan. Voeg zout naar smaak toe. Leg een deksel op de pan en breng de aardappels aan de kook. Draai het vuur iets lager en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Laat ze iets afkoelen, stamp ze tot puree en zet even apart.

Stap 3: bakken

Verwarm 100 ml olie in een zware koekenpan. Roer met een houten spatel de stukjes vis en de knoflook door de olie. Zet het vuur laag en roer de slagroom en de rest van de olie erdoor. Blijf goed roeren tot het geheel een dikke pasta is. Roer de aardappelpuree erdoor, breng op smaak met veel versgemalen witte peper, eventueel een beetje zout en het citroensap. Garneer de brandade met een paar takjes peterselie. Kan warm en koud gegeten worden, met toast of croutons.

Vergelijkbare recepten

30 min
vega

Gegratineerde aardappelpuree

20 min
vega

Slaatje van aardappels en selderij

20 min
vega

Aardappel- en broccolisalade met spinaziepesto

1 u
vega

Wally’s fritatta uit de oven

30 min
vega

Aardappel-peren galette

25 min

Aardappelsla met citroen en verse kaas

[#<Recipe id: 491, title: "Gegratineerde aardappelpuree", cooking_time: 30, instructions: "<h2><u>Stap 1: Bereid de aardappels</u></h2>\r\n\r\n<p...", meal_type: 3, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Lekker bij een stukje vis naar keuze. Voeg eens...", cooking_method: "Magnetron", servings: 4, featured: true, slug: "gegratineerde-aardappelpuree", image: "gegratineerde-aardappelpuree.jpg", description: "Gratineren betekent ook wel \"overbakken\" en is een...", average_rating: 2.66666666666667, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:53:09", updated_at: "2019-02-08 08:03:37", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 406, title: "Slaatje van aardappels en selderij", cooking_time: 20, instructions: "<p>Kook de aardappels in de magnetron.&nbsp;Vermen...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "", cooking_method: "Magnetron", servings: 4, featured: true, slug: "slaatje-van-aardappels-en-selderij", image: "slaatje-van-aardappels-en-selderij.jpg", description: "", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:51:32", updated_at: "2017-07-07 09:10:06", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 412, title: "Aardappel- en broccolisalade met spinaziepesto", cooking_time: 20, instructions: "<h2><u>Stap 1: Aardappelblokjes oppiepen</u></h2>\r...", meal_type: 3, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Dit recept is ook lekker met gewone basilicumpe...", cooking_method: "Magnetron", servings: 4, featured: true, slug: "aardappel-en-broccolisalade-met-spinaziepesto", image: "aardappel-en-broccolisalade-met-spinaziepesto.jpg", description: "Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Door g...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:51:39", updated_at: "2017-07-06 15:16:41", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 580, title: "Wally’s fritatta uit de oven", cooking_time: 60, instructions: "<p>Verwarm de oven op 150 graden en zet een ovensl...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "", cooking_method: "Bakken", servings: 4, featured: true, slug: "wally-s-fritatta-uit-de-oven", image: "wally-s-fritatta-uit-de-oven.jpg", description: "De frittata is een van origine Italiaans. Het is e...", average_rating: 4.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2017-04-04 15:05:15", updated_at: "2018-03-02 15:52:30", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 546, title: "Aardappel-peren galette", cooking_time: 30, instructions: "<h2><u>Stap 1: voorbereiding van de aardappels</u>...", meal_type: 1, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Verander de peer in appel voor meer bite</p>\r\n", cooking_method: "", servings: 4, featured: false, slug: "aardappel-peren-galette", image: "aardappel-peren-galette.jpg", description: "Aardappel-peren galette is een Frans voorgerecht w...", average_rating: 4.0, vegetarian: true, tip_link_url: "https://www.jamiemagazine.nl/nl/recepten/28692/aar...", active: true, created_at: "2016-04-08 12:38:34", updated_at: "2018-04-26 10:51:21", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 447, title: "Aardappelsla met citroen en verse kaas", cooking_time: 25, instructions: "<h2><u>Stap 1: kook de aardappels</u></h2>\r\n\r\n<p>S...", meal_type: 3, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Doe er nog wat ansjovis in voor een zoute &quot...", cooking_method: "Overige", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelsla-met-citroen-en-verse-kaas", image: "aardappelsla-met-citroen-en-verse-kaas.jpg", description: "Deze vegetarische maaltijdsalade is perfect voor e...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:21", updated_at: "2017-07-17 12:00:03", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief