Boerenkoolstamppot met kipballen

Voor de duurste stamppot maakten Samuel Levie en Timo de Beurs een rookworst met kreeft en kip. Een soort boudin blanc. Maar als je nou zelf thuis aan de slag wil gaan en dat met een gewoon budget wil doen, maak dan deze variant! Lekkere boerenkoolstamppot met kipballen.

45 min

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 600 gram kippengehakt
  • 2 theelepels zout
  • 0,5 theelepel kruidnagel
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 0,5 theelepel piment
  • 0,5 eetlepel gerookte paprika
  • ruime hoeveelheid boter om in te bakken
  • 1 kilo aardappelen, geschild
  • 400 gram boerenkool
  • 50 gram boter
  • 100 gram spekjes
  • 1 sjalotje, in halve ringen
  • scheutje cognac
  • 400 ml kippenbouillion

Voorbereiding

Stap 1: Maak de kipballen
Doe het zout, de kruidnagel, de nootmuskaat, het piment en de gerookte paprika. Bij het kippengehakt en meng alles goed. Draai ballen van ongeveer 5 cm groot. Bak deze in een ruime hoeveelheid boter. 

Stap 2: Maak de stamppot
Doe de aardappelen in een pan met een laagje water en leg de boerenkool er bovenop. Doe de deksel op de pan en kook in zo’n 20 minuten gaar. Giet af en stamp met de boter (50 gr) tot een geheel en breng op smaak met zout en peper. Om hem net dat beetje extra te geven serveer je hem met onderstaande jus. 

Stap 3: Maak de jus
Bak de spekjes een aantal minuten en haal uit de pan. Bak in dezelfde pan de sjalotjes en giet hier cognac en kippenbouillon overheen. Laat voor driekwart inkoken, zeef de jus en doe dan de spekjes er weer bij. Serveer de stamppot met kipballen en jus.

Vergelijkbare recepten