Boerenkool met worst

Maak een gezondere versie van boerenkool met worst door chlorofil (bladgroen) uit de boerenkool te halen.

30 min

Ingrediënten

Voor 4 Personen
  • 1,5 kg aardappels
  • 600 g boerenkool
  • 4 st worsten
  • 50 g spek
  • 50 g boter
  • 100 ml melk
  • 4 takjes peterselie

Bereiding

Stap 1: maak een pasta van de boerenkool

Doe de boerenkool met 100 ml ijskoud water in de keukenmachine en draai 1 minuut. De boerenkool wordt nu een soort dikke pasta. Leg een zeef op een pan en stort deze ‘pasta’ op de zeef (belangrijk niet doorwrijven). Wat in de zeef blijft hangen kan worden weggegooid.

 

Stap 2: maak chlorofil van de boerenkool

Het vocht dat overblijft, aan de kook brengen tot net onder het kookpunt. Dan komt er een ‘massa’ bovendrijven, dat chlorofil heet. Schep die bovenste laag er vanaf. Je hebt nu boerenkool in zijn puurste smaak.

 

Stap  3: maak de aardappelpuree

Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Kook deze gaar en laat uitstomen boven de pan. (Ga ontertussen verder met de spekjes en worst.) Wrijf dan de aardappels door een zeef. Verwarm de boter met de melk en voeg geleidelijk aan de aardappels toe, tot er een mooie massa ontstaat. Voeg als laatste de boerenkoolchlorofil toe en vermeng.

 

Stap 4: bak de spekjes en worst

Snijd de spek in kleine blokjes en bak deze uit in een koekenpan en meng met de aardappelpuree. Bak in dezelfde koekenpan de worst en serveer apart. Garneer met de peterselie.

Vergelijkbare recepten

30 min

Stamppot boerenkool met tomaat en ui

35 min
vega

Raapstelenstamppot

25 min

Prei met zalm en aardappels uit de oven

30 min
vega

Smashed potatoe

35 min

Krieltjes met broccoli en kip uit de oven

15 min

Aardappelcurry met tijgergarnalen

[#<Recipe id: 521, title: "Stamppot boerenkool met tomaat en ui", cooking_time: 30, instructions: "<h2><u>Stap 1: kook de aardappels en boerenkool</u...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Lekker met wat piccalilly.</p>\r\n", cooking_method: "Pan", servings: 4, featured: true, slug: "stamppot-boerenkool-met-tomaat-en-ui", image: "stamppot-boerenkool-met-tomaat-en-ui.jpg", description: "Een kleine variatie op je boerenkoolstamppot. Voeg...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:54:17", updated_at: "2017-07-07 11:27:52", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 598, title: "Raapstelenstamppot", cooking_time: 35, instructions: "<h2><u>Stap 1: aardappels koken</u></h2>\r\n\r\n<p>Sni...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Aardappelpuree van kruimige aardappels levert e...", cooking_method: "Pureren", servings: 4, featured: true, slug: "raapstelenstamppot", image: "160530_FC_Aardappel_06_raapstelen.jpg", description: "De eerste voorjaarsstamppot is raapstelenstamppot....", average_rating: 5.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2017-11-09 15:30:32", updated_at: "2019-05-16 12:36:11", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 499, title: "Prei met zalm en aardappels uit de oven", cooking_time: 25, instructions: "<p>Verwarm de oven voor op 200 &deg;C. Prik de aar...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Zuivelspread is ook heerlijk op brood of cracke...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "prei-met-zalm-en-aardappel-uit-de-oven", image: "prei-met-zalm-en-aardappel-uit-de-oven.jpg", description: "", average_rating: 3.66666666666667, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:53:18", updated_at: "2018-09-16 19:04:46", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 531, title: "Smashed potatoe", cooking_time: 30, instructions: "<p>Kook een&nbsp;aardappel in het velletje en laat...", meal_type: 4, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "", cooking_method: "", servings: 1, featured: false, slug: "smashed-potatoe", image: "smashed-potatoe.jpeg", description: "", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-12-15 08:21:50", updated_at: "2017-07-07 09:10:51", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 648, title: "Krieltjes met broccoli en kip uit de oven", cooking_time: 35, instructions: "<h2><u>Stap 1: Voorbereiding</u></h2>\r\n\r\n<p>Verwar...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "krieltjes-met-broccoli-en-kip-uit-de-oven", image: "Krieltjes_met_broccoli_en_kip_uit_de_oven_4_kopie....", description: "Een gerecht dat maar 10 minuten voorbereidingstijd...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2019-05-21 14:52:56", updated_at: "2019-07-16 08:26:03", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 449, title: "Aardappelcurry met tijgergarnalen", cooking_time: 15, instructions: "<h2><u>Stap 1: voorbereidingen</u></h2>\r\n\r\n<p>Schi...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Probeer ook eens:&nbsp;<u><a href=\"https://aard...", cooking_method: "Wok", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelcurry-met-tijgergarnalen", image: "aardappelcurry-met-tijgergarnalen.jpg", description: "Aardappels zijn vaak één van de hoofdingrediënten ...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:23", updated_at: "2017-07-06 14:44:00", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief