Boerenkool met worst

Maak een gezondere versie van boerenkool met worst door chlorofil (bladgroen) uit de boerenkool te halen.

30 min

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1,5 kg aardappels
  • 600 g boerenkool
  • 4 st worsten
  • 50 g spek
  • 50 g boter
  • 100 ml melk
  • 4 takjes peterselie

Voorbereiding

Stap 1: maak een pasta van de boerenkool

Doe de boerenkool met 100 ml ijskoud water in de keukenmachine en draai 1 minuut. De boerenkool wordt nu een soort dikke pasta. Leg een zeef op een pan en stort deze ‘pasta’ op de zeef (belangrijk niet doorwrijven). Wat in de zeef blijft hangen kan worden weggegooid.

 

Stap 2: maak chlorofil van de boerenkool

Het vocht dat overblijft, aan de kook brengen tot net onder het kookpunt. Dan komt er een ‘massa’ bovendrijven, dat chlorofil heet. Schep die bovenste laag er vanaf. Je hebt nu boerenkool in zijn puurste smaak.

 

Stap  3: maak de aardappelpuree

Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Kook deze gaar en laat uitstomen boven de pan. (Ga ontertussen verder met de spekjes en worst.) Wrijf dan de aardappels door een zeef. Verwarm de boter met de melk en voeg geleidelijk aan de aardappels toe, tot er een mooie massa ontstaat. Voeg als laatste de boerenkoolchlorofil toe en vermeng.

 

Stap 4: bak de spekjes en worst

Snijd de spek in kleine blokjes en bak deze uit in een koekenpan en meng met de aardappelpuree. Bak in dezelfde koekenpan de worst en serveer apart. Garneer met de peterselie.

Vergelijkbare recepten