Bittere chocoladetaart met aardappel

Serieus waar: chocoladetaart met aardappel erin. Dat is dus echt heel lekker. Zo wordt ‘ie lekker compact en door de chilipoeder krijgt ‘ie ook nog een scherp tintje.

40 min
Vega

Ingrediënten

Voor 8 personen

  • 250 g kruimige aardappels, geschild en in vieren
  • 125 g bittere chocolade (min. 71% cacaogehalte), fijngehakt
  • 125 g boter, in blokjes
  • 3 eieren
  • 150 g dadelstroop
  • 2 el cacaopoeder + extra
  • 50 g amandelmeel
  • 1 el bakpoeder
  • mespunt gemalen chilivlokken
  • 1 sinaasappel
  • 200 g frambozen
  • 1 bak vanille- of kaneelijs
  • extra nodig: pureeknijper of -stamper, springvorm met een doorsnee van 24 cm bekleed met bakpapier, zesteur

Voorbereiding

Stap 1: pureer de aardappels

Verwarm de oven voor op 175 °C. Kook de aardappels in ruim water met een snufje zout in ca. 15 minuten gaar. Giet af en stamp de aardappel fijn met een pureeknijper of -stamper.

Stap 2: smelt de chocolade

Smelt de chocolade en boter au bain-marie: hang vuurvaste kom in een passende pan met een bodem water. Het water mag de kom niet raken.

Stap 3: mix alles bij elkaar

Klop in een andere kom de eieren los, voeg de dadelstroop, de cacaopoeder, het amandelmeel, de bakpoeder een snuf zout en wat gemalen chilivlokken toe en roer goed door elkaar. Voeg de gestampte aardappels toe en vervolgens het boter-chocolademengsel. Spatel alles door elkaar.

Stap 4: in de oven

Verdeel de massa gelijkmatig over de springvorm. Plaats de springvorm in het midden van de oven en bak in ca. 25 minuten gaar.

Stap 5: afkoelen en bestrooien

Haal de taart uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Snijd met een scherp mesje de randen los en verwijder de taartring. Bestrooi de taart met een beetje cacaopoeder. Snijd de taart in punten, trek eventueel met een zesteur schilletjes van de sinaasappel boven de taart. Strooi de frambozen erover en serveer met een bol vanille- of kaneelijs.

Vergelijkbare recepten