Aardappeltosti

Hoewel dit een zeer geschikt lunchgerecht is, kan de aardappeltosti ook prima de basis zijn voor een relaxed etentje op zaterdag of zondag. Geef je er een groene salade bij dan hoef je er niks meer aan te doen.

40 min
Vega

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 4 grote vastkokende aardappels
  • 4 plakken ham
  • 4 plakken kaas
  • 2 el zonnebloemolie
  • 50 g boter
  • extra nodig: keukentouw

Voorbereiding

Stap 1: kook de aardappels

Boen de aardappels schoon. Leg ze in een pan en schenk zoveel koud water bij dat ze voor de helft onder water staan. Voeg zout naar smaak toe. Leg een deksel op de pan en breng de aardappels aan de kook. Draai het vuur iets lager en kook ze in 30 minuten gaar.

Stap 2: check of ze gaar zijn

Controleer de gaarheid met een mes. Prik tot het midden van de aardappel, hij is gaar als hij blijft liggen als je het mes omhoogtrekt. Giet af en laat ze afkoelen.

Stap 3: aardappels in de ovenschaal

Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd in de lengte aan beide zijden van de aardappels een dun plakje af, zodat ze plat in een schaal kunnen liggen. Snijd de aardappels in de lengte in twee gelijke helften.

Stap 4: maak de tosti’s

Halveer de plakken ham. Leg op een aardappelhelft een plakje ham, dan een plak kaas en dan weer een plak ham. Leg de andere aardappelhelft hier bovenop. Bind om elke aardappel een stukje keukentouw zodat het geheel niet uit elkaar kan vallen. Bestrooi met peper en wat zout.

Stap 5: eerst in de pan, dan in de oven

Verhit in een hapjespan de olie en de boter. Leg de tosti’s in de pan en bak ze aan elk kant 4 minuten. Leg ze, als ze enigszins goudgekleurd zijn, in een ovenschaal. Zet de tosti’s nog een minuut of 5 in de oven tot de kaas helemaal gesmolten is.

Vergelijkbare recepten