Feestje
Budget
Uit de oven
50min
Vega

Aardappeltaart met pastinaak .

4 Personen

Deze aardappeltaart is heerlijk als bijgerecht in een menu met meerdere gangen. Wil je kaas toevoegen, brokkel er dan blauwschimmel over. En heb je nog een stukje aardappeltaart over, dan is dat heerlijk bij de lunch met een toef groene sla en wat gedroogde ham.

    Ingrediënten
  • 800 g vastkokende aardappels
  • 200 g pastinaak, gevuld
  • 80 g roomboter, gesmolten
  • 2 el verse tijmblaadjes
  • Extra nodig: mandoline of scherp koksmes, metalen bakvorm met een doorsnede van 24 cm of gietijzeren pan bekleed met bakpapier, aluminiumfolie
Bereiding

Stap 1: voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aardappels en pastinaak op de mandoline of met een scherp koksmes in dunne plakjes van 3 mm dik. Leg een laag aardappelplakjes in een cirkel in de bakvorm, bestrijk met boter, bestrooi met tijm, zout en peper. Leg hierop de plakjes pastinaak, bestrijk met boter en bestrooi met tijm, zout en peper. Herhaal deze manier van laagjes maken tot alle plakjes op zijn.

Stap 2: in de oven

Bestrijk de bovenkant van de taart met boter. Dek de vorm af met aluminiumfolie en plaats in het midden van de oven. Bak de aardappeltaart in ca. 50 minuten gaar. Verwijder het folie en laat de bovenkant van de taart eventueel in 5 minuten goudbruin kleuren onder de grill. Snijd de taart in punten. Lekker met een groene salade bij vis, vlees of gevogelte.

Tip .

Als je de taart ruim van tevoren of de dag ervoor maakt, kun je deze na het afkoelen makkelijker in strakke punten snijden. Voor het opdienen nog even afgedekt met aluminiumfolie opwarmen in een voorverwarmde oven.

Laat weten hoe het is geworden!

Beoordeel dit recept

Vergelijkbare recepten .

Terug naar boven

Aardappels Kennisplatform .

Voor uitgebreide informatie over de aardappelteelt, de gezondheidsaspecten van de aardappel en de pieper in gastronomisch en historisch perspectief, kijk je op het Kennisplatform.
Vertel mij meer
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief