Aardappelquiche

De mogelijkheden met een quiche zijn eindeloos. Met dit speciale aardappel-deeg maak je net iets anders dan de ‘usual’ hartige taart. Qua vulling zijn er heel veel variaties. Wij kiezen deze keer voor zalm!

1 u 15 min

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 250 g kruimige aardappels
  • zout en peper
  • 140 g bloem
  • nootmuskaat
  • 60 g koude boter
  • 3 eieren
  • 50 g gerookte zalm
  • 1 lente-uitje
  • 4 el room
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • springvorm diameter 20 cm

Voorbereiding

Stap 1: voorbereiding

Warm de oven voor op 200°C. Schil de aardappels, halveer ze en kook ze in water met zout gaar.

Stap 2: kruimeldeeg

Zeef intussen de bloem boven een kom. Voeg wat zout, peper en nootmuskaat toe. Snij de koude boter in kleine blokjes. Wrijf met een koele hand de blokjes boter met de bloem tussen de vingers tot een kruimeldeeg.

Stap 3: aardappeldeeg

Pureer de helft van de gekookte aardappels en laat volledig afkoelen. Voeg 1 ei en de koude aardappelpuree toe aan de gezeefde bloem en kneed tot een soepel deeg (voeg indien nodig nog 1 eetlepel bloem toe).

Stap 4: deeg in de springvorm

Vet de springvorm in met boter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Leg het deeg in de vorm. Druk het goed aan. Prik op meerdere plaatsen in met een vork.

Stap 5: de vulling van de quiche

Snij de rest van de aardappels in blokjes. Snij de zalm in reepjes. Was de lente-ui en snij deze in ringetjes. Doe de aardappels, zalm en lente-ui in de vorm. Klop de rest van de eieren los met de room en de fijngehakte peterselie. Giet dit over de vulling in de vorm.

Stap 6: in de oven

Bak de quiche in de voorverwarmde oven in ca. 30 minuten gaar en goudbruin.

Vergelijkbare recepten