
Aardappelpuree met krokant van zeewier en aardappel met basilicumolie
Host jij binnenkort een etentje? Blaas je gasten omver met deze aardappelpuree met krokante topping.
Ingrediƫnten
Voor 4 personen
- 400 g vastkokende kruimige aardappels (voor de puree)
- 50 g zachte roomboter (voor de puree)
- 50 g volle melk (voor de puree)
- 5 g zout (voor de puree)
- 0,1 g peper (voor de puree)
- 100 g vastkokende aardappels (voor aardappel krokant)
- 300 g zonnebloemolie (voor aardappel krokant)
- 2 g zout (voor aardappel krokant)
- 1 bosje basilicum (voor de basilicum olie)
- 100 g olijfolie (voor de basilicum olie)
- 3 Nori vellen (voor zeewier krokant)
- 1 L arachideolie (voor zeewier krokant)
- 3 g zout
Voorbereiding
Stap 1: maak de aardappelpuree
Schil de aardappels en kook ze gaar met wat zout. Als de aardappels goed gaar zijn kunnen ze worden afgegoten en even droog stomen.
Verwarm de melk en de boter in een pan. Let op: de melk mag niet koken. Wrijf de aardappels door een bolzeef met een pollepel. Voeg de warme melk en boter toe, en meng deze met de aardappel puree. Proef de puree en voeg eventueel nog wat zout toe. Zet de puree weg op een warme plaats.
Stap 2: maak de aardappelkrokant:
Schil de aardappels en snijd deze in kleine brunoise van 0,5 cm. Was de aardappelbrunoise in koud water zodat het zetmeel van de aardappels afspoelt. Droog de aardappel brunoise tussen doeken.
Verwarm een bakpan met de zonnebloemolie. Wanneer de olie goed op tempratuur is voeg de aardappel toe. Zorg dat de aardappel constant in beweging is. Op deze manier kan de aardappel niet verbranden en zal deze gelijkmatig kleuren. Als de aardappel mooi bruin en krokant is, schep deze dan uit de olie en laat het uitlekken op een stukje keukenpapier. Het kan zijn dat de aardappel nog niet helemaal krokant is maar wel al mooi gekleurd is.
Droog de aardappel dan in de oven op 80 graden tot deze krokant is. De aardappelkrokant licht zouten, en in een lucht dichte bak is het makkelijk 3 dagen te bewaren.
Stap 3: maak de basilicumolie:
Blancheer de basilicum heel kort in ruim kokend water. Koel de geblancheerde basilicum snel terug in ijswater. Pers al het water uit de basilicum, en laat het drogen. Pureer de basilicum met de olijfolie in de blender (eventueel met een staafmixer). Zeef de olie met een fijne zeef voor een heldere basilicum olie.
Stap 4: maak de zeewierkrokant:
Verwarm een frituur met arachideolie tot 175 graden. Snijd of knip de vellen in repen. Frituur de nori vellen 30 tot 60 seconden. Laat uitlekken op een velletje keukenpapier en bestrooi lichtjes met zout.
Stap 5: serveren
Dresseer de puree onder in het glas. De krokant van zeewier en aardappel er boven op, en afmaken met een druppel basilicum olie en een takje basilicumcress.