Aardappelpuree met krokant van zeewier en aardappel met basilicumolie

Host jij binnenkort een etentje? Blaas je gasten omver met deze aardappelpuree met krokante topping.

45 min

Ingrediënten

Voor 4 Personen
  • 400 g vastkokende kruimige aardappels (voor de puree)
  • 50 g zachte roomboter (voor de puree)
  • 50 g volle melk (voor de puree)
  • 5 g zout (voor de puree)
  • 0,1 g peper (voor de puree)
  • 100 g vastkokende aardappels (voor aardappel krokant)
  • 300 g zonnebloemolie (voor aardappel krokant)
  • 2 g zout (voor aardappel krokant)
  • 1 bosje basilicum (voor de basilicum olie)
  • 100 g olijfolie (voor de basilicum olie)
  • 3 Nori vellen (voor zeewier krokant)
  • 1 L arachideolie (voor zeewier krokant)
  • 3 g zout

Bereiding

Stap 1: maak de aardappelpuree

Schil de aardappels en kook ze gaar met wat zout. Als de aardappels goed gaar zijn kunnen ze worden afgegoten en even droog stomen.

Verwarm de melk en de boter in een pan. Let op: de melk mag niet koken. Wrijf de aardappels door een bolzeef met een pollepel. Voeg de warme melk en boter toe, en meng deze met de aardappel puree. Proef de puree en voeg eventueel nog wat zout toe. Zet de puree weg op een warme plaats.

 

Stap 2:  maak de aardappelkrokant:

Schil de aardappels en snijd deze in kleine brunoise van 0,5 cm. Was de aardappelbrunoise in koud water zodat het zetmeel van de aardappels afspoelt. Droog de aardappel brunoise tussen doeken.

Verwarm een bakpan met de zonnebloemolie. Wanneer de olie goed op tempratuur is voeg de aardappel toe. Zorg dat de aardappel constant in beweging is. Op deze manier kan de aardappel niet verbranden en zal deze gelijkmatig kleuren. Als de aardappel mooi bruin en krokant is, schep deze dan uit de olie en laat het uitlekken op een stukje keukenpapier. Het kan zijn dat de aardappel nog niet helemaal krokant is maar wel al mooi gekleurd is.

Droog de aardappel dan in de oven op 80 graden tot deze krokant is. De aardappelkrokant licht zouten, en in een lucht dichte bak is het makkelijk 3 dagen te bewaren.

 

Stap 3: maak de basilicumolie:

Blancheer de basilicum heel kort in ruim kokend water. Koel de geblancheerde basilicum snel terug in ijswater. Pers al het water uit de basilicum, en laat het drogen. Pureer de basilicum met de olijfolie in de blender (eventueel met een staafmixer). Zeef de olie met een fijne zeef voor een heldere basilicum olie.

 

Stap 4: maak de zeewierkrokant:

Verwarm een frituur met arachideolie tot 175 graden. Snijd of knip de vellen in repen. Frituur de nori vellen 30 tot 60 seconden. Laat uitlekken op een velletje keukenpapier en bestrooi lichtjes met zout.

 

Stap 5: serveren

Dresseer de puree onder in het glas. De krokant van zeewier en aardappel er boven op, en afmaken met een druppel basilicum olie en een takje basilicumcress.

 

Vergelijkbare recepten

45 min

Krieltjes ovenschotel met broccoli en kip

45 min
vega

Thaise massaman curry

45 min
vega

Kwetsenknödel

35 min
vega

Scones met cranberry’s & rozijnen

1 u
vega

Truffelaardappels met geroosterde groente en balsamico

20 min
vega

Snack-krieltjes met aioli

[#<Recipe id: 678, title: "Krieltjes ovenschotel met broccoli en kip", cooking_time: 45, instructions: "<h2><u>Stap 1: Kook de groenten</u></h2>\r\n\r\n<p>Ver...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: false, slug: "krieltjes-ovenschotel-met-broccoli-en-kip", image: "Ovenschotel_liggend_.jpg", description: "Vanavond een lekkere en écht makkelijke ovenschote...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2020-03-16 11:10:35", updated_at: "2020-07-01 08:31:34", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 625, title: "Thaise massaman curry", cooking_time: 45, instructions: "<h2><u>Stap 1: aardappels koken</u></h2>\r\n\r\n<p>Koo...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Lusten jouw kids het liever iets minder pittig?...", cooking_method: "Koken", servings: 4, featured: true, slug: "thaise-massaman-curry", image: "20170906-Power_to_the_Pieper-Food_Cabinet-005.jpg", description: "Thailand staat bekent om zijn curry. De massaman c...", average_rating: 3.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2018-04-24 10:10:03", updated_at: "2019-05-16 12:34:05", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 613, title: "Kwetsenknödel", cooking_time: 45, instructions: "<h2><u>Stap 1: het deeg</u></h2>\r\n\r\n<p>Spoel de aa...", meal_type: 4, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "", cooking_method: "Koken", servings: 6, featured: true, slug: "kwetsenknodel", image: "160712_FC_Aardappel_Kno_del.jpg", description: "In Oost-Europa worden veel knödel gegeten: hartig...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2017-11-10 11:26:57", updated_at: "2017-11-10 11:26:57", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 612, title: "Scones met cranberry’s & rozijnen", cooking_time: 35, instructions: "<h2><u>Stap 1: koken</u></h2>\r\n\r\n<p>Verwarm de ove...", meal_type: 0, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Lekker als ontbijt of bij de lunch!&nbsp;</p>\r\n", cooking_method: "Oven", servings: 1, featured: true, slug: "scones-met-cranberry-s-rozijnen", image: "160712_FC_Aardappel_Scone02.jpg", description: "Warm uit de oven zijn ze op z’n best. Echt lekkere...", average_rating: 5.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2017-11-10 11:10:09", updated_at: "2017-11-10 11:10:32", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 570, title: "Truffelaardappels met geroosterde groente en balsa...", cooking_time: 60, instructions: "<p>Verwarm de oven voor op 200 graden.</p>\r\n\r\n<p>B...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Lekker met Beenham en Honingmosterdsaus!</p>\r\n", cooking_method: "bakken", servings: 4, featured: true, slug: "geroosterde-truffelaardappels-met-groentenmix-en-b...", image: "geroosterde-truffelaardappels-met-groentenmix-en-b...", description: "Verras jouw tafelgenoten met deze exclusieve truff...", average_rating: 4.25, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2016-12-02 13:21:04", updated_at: "2020-03-25 09:54:50", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 609, title: "Snack-krieltjes met aioli", cooking_time: 20, instructions: "<h2><u>Stap 1: aioli</u></h2>\r\n\r\n<p>Verhit de olie...", meal_type: 4, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Mix de krieltjes met kleine groene pepertjes. F...", cooking_method: "frituren", servings: 6, featured: true, slug: "snack-krieltjes-met-aioli", image: "160530_FC_Aardappel_Snack_krieltjes_met_aioli.jpg", description: "Ga op zoek naar de allerkleinste krieltjes, die vi...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2017-11-10 10:29:35", updated_at: "2017-11-10 10:29:35", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief