Aardappelgratin met tomaten en olijven

De gewone piepers in een Frans jasje: de aardappelgratin. Een hit bij jong en oud, en goed voor elke gelegenheid. In dit gerecht werk je met hele aardappels, maar als je iets minder tijd hebt kan je ook voorgekookte aardappels (in schijfjes!) kopen.

1 u 30 min
Vega

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 2 grote, kruimige aardappels (+/- 300 g)
  • 15 zwarte, ontpitte olijven
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tomaten
  • 1 bol mozzarella
  • zout en peper
  • 1 kleine rode ui
  • 1 el olijfolie (extra vierge)
  • 2 takjes basilicum
  • 50 g geraspte oude kaas
  • bakpapier

Voorbereiding

Stap 1: aardappels voorbereiden

Verwarm de oven voor tot 200 ºC (180 ºC heteluchtoven). Snijd een van de tomaten fijn en snijd de rest in plakken. Doe de aardappelen in een grote pan met kokend water met zout en kook ze 4 minuten. Giet ze af, spoel ze kort af onder koud water en zet ze apart.

Stap 2: De gratin maken

Doe 1.5 eetlepel olie in een koekenpan met de uien en de tijm en voeg vers gemalen peper naar smaak toe. Fruit dat bij matige temperatuur 8 tot 10 minuten tot de uien glazig kleuren. Schik het mengsel dan in een met iets olie ingevette gratinschaal en strooi er de kleingesneden tomaat, de olijven, de helft van de knoflook, de helft van de takjes tijm en de helft van de citroen overheen. Maak laagjes met de aardappelen, de tomaten en de rest van de knoflook, takjes tijm, schijfjes citroen en de kappertjes. Breng dat op smaak met zout en peper en druppel de rest van de olie eroverheen.

Stap 3: in de oven

Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak het gerecht 30 minuten. Neem de folie eraf en bak de gratin dan nog eens 20 tot 30 minuten tot de aardappelen heel gaar zijn. Laat de schotel 5 minuten rusten op kamertemperatuur en serveer hem dan.

Vergelijkbare recepten