Aardappelgratin met citroen en tijm

Deze aardappelgratin is heerlijk fris met de citroen en een tikkeltje kruidig met de tijm.

50 min
vega

Ingrediënten

Voor 4 Personen
  • 2 grote vastkokende aardappels
  • nootmuskaat
  • zout en peper
  • 4 takjes tijm
  • schil van 1/2 citroen
  • 1 dl melk
  • 1 el boter

Bereiding

Stap 1: bereid de aardappels

Warm de oven voor op 200°C. Schil de aardappels en snij ze in schijfjes van 2 mm. Leg ze in laagjes in de ovenschaal. Bestrooi met wat zout, peper en nootmuskaat. Ris de blaadjes van de takjes tijm.

 

Stap 2: kook de kruiden

Rasp een dun laagje van de citroenschil (alleen het geel). Doe tijm, citroenrasp en de melk in een steelpan en breng zachtjes aan de kook. Giet de hete melk over de aardappels.

 

Stap 3: bak de ovenschotel

Zet de ovenschaal gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven op 200°C. Verdeel de boter in kleine blokjes over de aardappels en zet het geheel nog eens 10 à 15 minuten in de oven. Controleer met behulp van een prikkertje of de aardappels gaar zijn.

Vergelijkbare recepten

25 min

Aardappelsalade met gerookte ribeye

1 u

Surinaams gekruide piepers

1 u 15 min

Witte asperges met zalm en krieltjes

40 min

Geroosterde aardappeltjes met kip en pompelmoes

10 min

Aardappelsla met garnaaltjes en grapefruit

50 min

Geroosterde aardappeltjes met artisjokkenharten

[#<Recipe id: 505, title: "Aardappelsalade met gerookte ribeye", cooking_time: 25, instructions: "<h2><u>Stap 1: kook de aardappels</u></h2>\r\n\r\n<p>P...", meal_type: 0, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Kruiden en sla voor de garnering: jong spinazie...", cooking_method: "Overige", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelsalade-met-gerookte-ribeye", image: "aardappelsalade-met-gerookte-ribeye.jpg", description: "Deze aardappelsalade is een echte hit op zomerse a...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:53:37", updated_at: "2017-07-14 15:09:01", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 584, title: "Surinaams gekruide piepers", cooking_time: 60, instructions: "<h2 style=\"margin-left:0cm; margin-right:0cm\"><u>S...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Wordt het je snel te kruidig?&nbsp;Voeg&nbsp;wa...", cooking_method: "Koekenpan", servings: 4, featured: true, slug: "surinaams-gekruide-piepers", image: "20170906-Power_to_the_Pieper-Food_Cabinet-010_klei...", description: "Maak dit heerlijke recept met Surinaams gekruide p...", average_rating: 3.0, vegetarian: false, tip_link_url: "http://www.surinamcooking.com/roti-massala-kip/", active: true, created_at: "2017-09-26 09:24:03", updated_at: "2018-06-15 14:25:06", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 680, title: "Witte asperges met zalm en krieltjes", cooking_time: 75, instructions: "<h2><u>Stap 1: Bak de krieltjes</u></h2>\r\n\r\n<p>Ver...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "", cooking_method: "oven", servings: 2, featured: false, slug: "witte-asperges-met-zalm-en-krieltjes", image: "Asperges_liggend.jpg", description: "Een maaltijd waar je ‘u’ tegen zegt: deze witte as...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2020-04-16 14:58:12", updated_at: "2020-04-29 10:14:27", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 490, title: "Geroosterde aardappeltjes met kip en pompelmoes", cooking_time: 40, instructions: "<h2><u>Stap 1: aardappels in de oven</u></h2>\r\n\r\n<...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Vind je de smaak van pompelmoes te bitter? Kies...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "geroosterde-aardappeltjes-met-kip-en-pompelmoes", image: "geroosterde-aardappeltjes-met-kip-en-pompelmoes.jp...", description: "Voor dit gerecht gebruiken we grapefruits: een kru...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:53:08", updated_at: "2017-07-25 12:34:22", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 435, title: "Aardappelsla met garnaaltjes en grapefruit", cooking_time: 10, instructions: "<h2><u>Stap 1: gaar de krieltjes</u></h2>\r\n\r\n<p>Ga...", meal_type: 3, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Maak van deze salade een volwaardige maaltijd e...", cooking_method: "Magnetron", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelsla-met-hollandse-garnaaltjes-en-grapefru...", image: "aardappelsla-met-hollandse-garnaaltjes-en-grapefru...", description: "Van grapefruit kan je een heerlijke dressing maken...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:07", updated_at: "2017-07-17 12:04:43", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 474, title: "Geroosterde aardappeltjes met artisjokkenharten", cooking_time: 50, instructions: "<h2><u>Stap 1: snijd de aardappel en groenten</u><...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Bewaar nog wat rozemarijn voor de afwerking. Ha...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "geroosterde-aardappeltjes-met-artisjokkenharten", image: "geroosterde-aardappeltjes-met-artisjokkenharten.jp...", description: "Een makkelijke ovenschotel met aardappels en artis...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:51", updated_at: "2017-07-20 11:27:07", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief