Aardappelgnocchi met tomatensaus

Luchtige aardappelgnocchi maak je door er fijngemalen kruim van wit casinobrood aan toe te voegen in plaats van veel bloem. En, tip twee: gebruik een pureeknijper om fijne luchtige puree te maken.

40 min
vega

Ingrediënten

Voor 4 Personen
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 25 g wit casinobrood zonder korst, fijngemalen
  • 60 g bloem + extra
  • 1 eidooier
  • 1 bolletje nootmuskaat
  • 650 g bloemige aardappels, geschild
  • evt. versgeraspte Parmezaanse kaas
  • Voor de tomatensaus:
  • 3 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 3 takjes marjoraan
  • 5 pomodoritomaten, in blokjes
  • extra nodig: pureestamper of -knijper, nootmuskaatrasp, evt. gnocchiplankje, bakplaat bekleed met bakpapier

Bereiding

Stap 1: Aardappelpuree

Leg de aardappels in een pan en schenk er zoveel koud water bij dat ze voor de helft onder water staan. Voeg zout naar smaak toe. Leg een deksel op de pan en breng de aardappels aan de kook. Draai het vuur iets lager en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en zet de pan nog ca. 1 minuut terug op matig vuur om ze droog te stomen. Schud ze af en toe om. Schep de aardappels in de pureeknijper en knijp ze fijn of stamp ze zo fijn mogelijk met een stamper.

Stap 2: gnocchi

Schep 500 g puree in een kom. Breng op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat. Roer de eidooier erdoor. Spatel de 60 gram bloem en het broodkruim erdoor. Roer niet te veel, meng het losjes en snel door elkaar. Bestrooi het werkvlak met een dun laagje bloem. Verdeel het deeg in 5 stukken en rol er 2 cm dikke slierten van. Snijd stukjes van 2 cm van het deeg. Druk eventueel met een vork op de bovenkant van ieder stukje deeg of gebruik een gnocchiplankje om ribbels erin te krijgen. Schep met een platte spatel of deegkrabber de gnocchi op het bakpapier.

Stap 3: tomatensaus

Verhit voor de tomatensaus de olie in een hapjespan, fruit de knoflook en takjes marjoraan. Voeg de tomatenblokjes toe, zet het vuur laag en laat de tomatensaus inkoken tot een dikke tomatensaus. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4: gnocchi koken & serveren

Breng een pan met ruim water en zout aan de kook. Schep de gnocchi in 2 of 3 porties in het kokende water. Als de gnocchi boven komen drijven, zijn ze gaar. Schep ze op een bord om met een beetje olie. Schep ze voorzichtig in de warme tomatensaus, voeg eventueel een beetje kookvocht toe. Leg als alle gnocchi gaar zijn, ze in een grote schaal en schenk er de resterende olie over. Lekker met versgeraspte Parmezaanse kaas.

Vergelijkbare recepten

10 min

Geroosterde aardappeltjes met ontbijtspek

30 min
vega

DIY Chips van Marco Westmaas

40 min

Rog gevuld met aardappelrisotto

20 min
vega

Aardappels op z'n Indiaas

40 min

Fish and chips uit de oven

35 min

Stamppot met bospeen, sjalot en grove mosterd

[#<Recipe id: 448, title: "Geroosterde aardappeltjes met ontbijtspek", cooking_time: 10, instructions: "<h2><u>Stap 1: besprekel de aardappel met olie</u>...", meal_type: 3, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Dit ovengerecht is ook lekker met feta in plaat...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "geroosterde-aardappeltjes-met-ontbijtspek", image: "geroosterde-aardappeltjes-met-ontbijtspek.jpg", description: "Piepers, tomaatjes en spek uit de oven! Alles gaat...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:22", updated_at: "2017-07-13 12:08:45", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 502, title: "DIY Chips van Marco Westmaas", cooking_time: 30, instructions: "<h2><u>Stap 1: snijd de groenten</u></h2>\r\n\r\n<p>Ve...", meal_type: 4, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Zout de chips als ze nog warm zijn.</p>\r\n", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "diy-chips-van-marco-westmaas", image: "diy-chips-van-marco-westmaas.jpg", description: "Chips is een heerlijke snack het hele jaar door. Z...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:53:23", updated_at: "2017-07-07 11:42:46", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 437, title: "Rog gevuld met aardappelrisotto", cooking_time: 40, instructions: "<p>Schil de aardappels en snij ze in kleine blokje...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Serveer met een zomers slaatje. Neem in plaats ...", cooking_method: "Overige", servings: 4, featured: true, slug: "rog-gevuld-met-aardappelrisotto", image: "rog-gevuld-met-aardappelrisotto.jpg", description: "", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:09", updated_at: "2017-07-07 09:05:33", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 380, title: "Aardappels op z'n Indiaas", cooking_time: 20, instructions: "<h2><u>Stap 1: bak de aardappels en ui</u></h2>\r\n\r...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Lekker met een dot volle yoghurt en naanbrood.2...", cooking_method: "Wok", servings: 4, featured: true, slug: "aardappels-uit-india", image: "aardappels-uit-india.jpg", description: "Mmm, deze Indiase curry met kerrie maak je in één ...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:51:02", updated_at: "2017-07-07 12:14:43", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 682, title: "Fish and chips uit de oven", cooking_time: 40, instructions: "<h2><u>Stap 1: Bereid de frietjes voor</u></h2>\r\n\r...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "", cooking_method: "oven", servings: 4, featured: false, slug: "fish-and-chips-uit-de-oven", image: "Fish_and_chips_2.jpg", description: "Fish and chips: typisch Brits streetfood, maar dan...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2020-06-17 11:52:46", updated_at: "2020-07-01 08:29:11", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 599, title: "Stamppot met bospeen, sjalot en grove mosterd", cooking_time: 35, instructions: "<h2><u>Stap 1: de aardappels</u></h2>\r\n\r\n<p>Snijd ...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Spatel op het laatste moment kleine takjes of b...", cooking_method: "Pureren", servings: 6, featured: true, slug: "stamppot-met-bospeen-sjalot-en-grove-mosterd", image: "content_3ac0637adc60af71067572c2deb7d7a5.jpg", description: "Deze stamppot is een variatie op de klassieke huts...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2017-11-09 16:01:04", updated_at: "2020-03-25 09:53:02", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief