Aardappelgnocchi met tomatensaus

Luchtige aardappelgnocchi maak je door er fijngemalen kruim van wit casinobrood aan toe te voegen in plaats van veel bloem. En, tip twee: gebruik een pureeknijper om fijne luchtige puree te maken.

40 min
vega

Ingrediƫnten

Voor 4 Personen
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 25 g wit casinobrood zonder korst, fijngemalen
  • 60 g bloem + extra
  • 1 eidooier
  • 1 bolletje nootmuskaat
  • 650 g bloemige aardappels, geschild
  • evt. versgeraspte Parmezaanse kaas
  • Voor de tomatensaus:
  • 3 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 3 takjes marjoraan
  • 5 pomodoritomaten, in blokjes
  • extra nodig: pureestamper of -knijper, nootmuskaatrasp, evt. gnocchiplankje, bakplaat bekleed met bakpapier

Bereiding

Stap 1: Aardappelpuree

Leg de aardappels in een pan en schenk er zoveel koud water bij dat ze voor de helft onder water staan. Voeg zout naar smaak toe. Leg een deksel op de pan en breng de aardappels aan de kook. Draai het vuur iets lager en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en zet de pan nog ca. 1 minuut terug op matig vuur om ze droog te stomen. Schud ze af en toe om. Schep de aardappels in de pureeknijper en knijp ze fijn of stamp ze zo fijn mogelijk met een stamper.

Stap 2: gnocchi

Schep 500 g puree in een kom. Breng op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat. Roer de eidooier erdoor. Spatel de 60 gram bloem en het broodkruim erdoor. Roer niet te veel, meng het losjes en snel door elkaar. Bestrooi het werkvlak met een dun laagje bloem. Verdeel het deeg in 5 stukken en rol er 2 cm dikke slierten van. Snijd stukjes van 2 cm van het deeg. Druk eventueel met een vork op de bovenkant van ieder stukje deeg of gebruik een gnocchiplankje om ribbels erin te krijgen. Schep met een platte spatel of deegkrabber de gnocchi op het bakpapier.

Stap 3: tomatensaus

Verhit voor de tomatensaus de olie in een hapjespan, fruit de knoflook en takjes marjoraan. Voeg de tomatenblokjes toe, zet het vuur laag en laat de tomatensaus inkoken tot een dikke tomatensaus. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4: gnocchi koken & serveren

Breng een pan met ruim water en zout aan de kook. Schep de gnocchi in 2 of 3 porties in het kokende water. Als de gnocchi boven komen drijven, zijn ze gaar. Schep ze op een bord om met een beetje olie. Schep ze voorzichtig in de warme tomatensaus, voeg eventueel een beetje kookvocht toe. Leg als alle gnocchi gaar zijn, ze in een grote schaal en schenk er de resterende olie over. Lekker met versgeraspte Parmezaanse kaas.

Vergelijkbare recepten

50 min

Geroosterde aardappeltjes met artisjokkenharten

20 min

Amuse van aardappel met cime di rapa en ansjovis

40 min

Aardappelpuree met garnaaltjes

25 min

Prei met zalm en aardappels uit de oven

25 min
vega

Veggie aardappelstew

30 min
vega

Aardappelkoekjes met rode biet

[#<Recipe id: 474, title: "Geroosterde aardappeltjes met artisjokkenharten", cooking_time: 50, instructions: "<h2><u>Stap 1: snijd de aardappel en groenten</u><...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Bewaar nog wat rozemarijn voor de afwerking. Ha...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "geroosterde-aardappeltjes-met-artisjokkenharten", image: "geroosterde-aardappeltjes-met-artisjokkenharten.jp...", description: "Een makkelijke ovenschotel met aardappels en artis...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:51", updated_at: "2017-07-20 11:27:07", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 536, title: "Amuse van aardappel met cime di rapa en ansjovis", cooking_time: 20, instructions: "<h2><u>Stap 1: aardappels en cimi di rapa koken</u...", meal_type: 4, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Wil je er echt iets feestelijks van maken? Dan ...", cooking_method: "Overige", servings: 4, featured: false, slug: "amuse-van-aardappel-met-cime-di-rapa-en-ansjovis", image: "amuse-van-aardappel-met-cime-di-rapa-en-ansjovis.j...", description: "Een amuse is een klein hapje om de smaakpapillen v...", average_rating: 3.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-12-15 08:59:18", updated_at: "2018-11-03 12:03:21", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 384, title: "Aardappelpuree met garnaaltjes", cooking_time: 40, instructions: "<h2><u>Stap 1: maak de puree</u></h2>\r\n\r\n<p>ook de...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>De Hollandse garnalen zijn het lekkerst in het ...", cooking_method: "Bakken", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelpuree-met-noordzeegarnaaltjes", image: "aardappelpuree-met-noordzeegarnaaltjes.jpg", description: "Aardappels combineren goed met de Hollandse garnaa...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:51:07", updated_at: "2017-07-07 12:53:51", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 499, title: "Prei met zalm en aardappels uit de oven", cooking_time: 25, instructions: "<p>Verwarm de oven voor op 200 &deg;C. Prik de aar...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Zuivelspread is ook heerlijk op brood of cracke...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "prei-met-zalm-en-aardappel-uit-de-oven", image: "prei-met-zalm-en-aardappel-uit-de-oven.jpg", description: "", average_rating: 3.66666666666667, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:53:18", updated_at: "2018-09-16 19:04:46", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 439, title: "Veggie aardappelstew", cooking_time: 25, instructions: "<p>Snij aardappels, paprika, bleekselderij en cour...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Ook lekker met een visje of stukje gebakken kip...", cooking_method: "Overige", servings: 4, featured: true, slug: "veggie-aardappelstew", image: "veggie-aardappelstew.jpg", description: "", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:12", updated_at: "2017-07-07 09:17:30", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 641, title: "Aardappelkoekjes met rode biet", cooking_time: 30, instructions: "<h2><u>Stap 1: Rasp de aardappel en biet</u></h2>\r...", meal_type: 3, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Wil je nog een beetje de verschillende kleuren ...", cooking_method: "Pan", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelkoekjes-met-rode-biet", image: "Foto_1_aardappelkoekjes_made_by_ellen_recept_kopie...", description: "Onze ambassadeur Made by Ellen is gek op deze krok...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2019-04-11 13:27:25", updated_at: "2019-05-10 12:42:58", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief