Aardappelgnocchi met tomatensaus

Luchtige aardappelgnocchi maak je door er fijngemalen kruim van wit casinobrood aan toe te voegen in plaats van veel bloem. En, tip twee: gebruik een pureeknijper om fijne luchtige puree te maken.

40 min
vega

Ingrediƫnten

Voor 4 Personen
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 25 g wit casinobrood zonder korst, fijngemalen
  • 60 g bloem + extra
  • 1 eidooier
  • 1 bolletje nootmuskaat
  • 650 g bloemige aardappels, geschild
  • evt. versgeraspte Parmezaanse kaas
  • Voor de tomatensaus:
  • 3 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 3 takjes marjoraan
  • 5 pomodoritomaten, in blokjes
  • extra nodig: pureestamper of -knijper, nootmuskaatrasp, evt. gnocchiplankje, bakplaat bekleed met bakpapier

Bereiding

Stap 1: Aardappelpuree

Leg de aardappels in een pan en schenk er zoveel koud water bij dat ze voor de helft onder water staan. Voeg zout naar smaak toe. Leg een deksel op de pan en breng de aardappels aan de kook. Draai het vuur iets lager en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en zet de pan nog ca. 1 minuut terug op matig vuur om ze droog te stomen. Schud ze af en toe om. Schep de aardappels in de pureeknijper en knijp ze fijn of stamp ze zo fijn mogelijk met een stamper.

Stap 2: gnocchi

Schep 500 g puree in een kom. Breng op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat. Roer de eidooier erdoor. Spatel de 60 gram bloem en het broodkruim erdoor. Roer niet te veel, meng het losjes en snel door elkaar. Bestrooi het werkvlak met een dun laagje bloem. Verdeel het deeg in 5 stukken en rol er 2 cm dikke slierten van. Snijd stukjes van 2 cm van het deeg. Druk eventueel met een vork op de bovenkant van ieder stukje deeg of gebruik een gnocchiplankje om ribbels erin te krijgen. Schep met een platte spatel of deegkrabber de gnocchi op het bakpapier.

Stap 3: tomatensaus

Verhit voor de tomatensaus de olie in een hapjespan, fruit de knoflook en takjes marjoraan. Voeg de tomatenblokjes toe, zet het vuur laag en laat de tomatensaus inkoken tot een dikke tomatensaus. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4: gnocchi koken & serveren

Breng een pan met ruim water en zout aan de kook. Schep de gnocchi in 2 of 3 porties in het kokende water. Als de gnocchi boven komen drijven, zijn ze gaar. Schep ze op een bord om met een beetje olie. Schep ze voorzichtig in de warme tomatensaus, voeg eventueel een beetje kookvocht toe. Leg als alle gnocchi gaar zijn, ze in een grote schaal en schenk er de resterende olie over. Lekker met versgeraspte Parmezaanse kaas.

Vergelijkbare recepten

45 min
vega

Hartige taart met broccoli en aardappel

45 min
vega

Pieperregenboog uit de oven

45 min

Aardappelpuree met krokant van zeewier en aardappel met basilicumolie

30 min

Stamppot boerenkool met tomaat en ui

2 u

Koude aardappel-preisoep met room en garnaaltjes

25 min
vega

Ovenschotel boerenkool kikkererwten

[#<Recipe id: 688, title: "Hartige taart met broccoli en aardappel", cooking_time: 45, instructions: "<h1><strong>Stap 1: voorbereiden</strong></h1>\r\n\r\n...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Serveer met een lekkere salade. Bijvoorbeeld me...", cooking_method: "", servings: 4, featured: false, slug: "hartige-taart-met-broccoli-en-aardappel", image: "Hartige_taart_met_broccoli_en_aardappel_2.jpg", description: "Deze hartige taart met aardappel en broccoli van o...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2020-11-16 17:24:23", updated_at: "2021-11-05 12:52:08", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 616, title: "Pieperregenboog uit de oven", cooking_time: 45, instructions: "<h2><u>Stap 1: in de oven</u></h2>\r\n\r\n<p>Verwarm d...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Bekijk ook hoe Mees en Naresh het recept maken ...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "pieperregenboog-uit-de-oven", image: "Rainbow-Potatoes-07-cupcakeproject.jpg", description: "Deze mooie en lekkere piepers zijn superleuk om sa...", average_rating: 5.0, vegetarian: true, tip_link_url: "http://www.cupcakeproject.com/2014/03/rainbow-hass...", active: true, created_at: "2017-12-14 08:45:32", updated_at: "2019-01-27 23:38:19", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 512, title: "Aardappelpuree met krokant van zeewier en aardappe...", cooking_time: 45, instructions: "<h2><u>Stap 1: maak de aardappelpuree</u></h2>\r\n\r\n...", meal_type: 4, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "", cooking_method: "Pan", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelpuree-met-krokant-van-zeewier-en-aardappe...", image: "aardappelpuree-met-krokant-van-zeewier-en-aardappe...", description: "Host jij binnenkort een etentje? Blaas je gasten o...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:53:53", updated_at: "2017-07-07 11:52:50", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 521, title: "Stamppot boerenkool met tomaat en ui", cooking_time: 30, instructions: "<h2><u>Stap 1: kook de aardappels en boerenkool</u...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Lekker met wat piccalilly.</p>\r\n", cooking_method: "Pan", servings: 4, featured: true, slug: "stamppot-boerenkool-met-tomaat-en-ui", image: "stamppot-boerenkool-met-tomaat-en-ui.jpg", description: "Een kleine variatie op je boerenkoolstamppot. Voeg...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:54:17", updated_at: "2017-07-07 11:27:52", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 479, title: "Koude aardappel-preisoep met room en garnaaltjes", cooking_time: 120, instructions: "<h2><u>Stap 1: koken</u></h2>\r\n\r\n<p>Schil de aarda...", meal_type: 1, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Je kunt de garnalen vervangen door gerookte pal...", cooking_method: "Wok", servings: 4, featured: true, slug: "koude-aardappel-en-preisoep-met-room-en-garnaaltje...", image: "koude-aardappel-en-preisoep-met-room-en-garnaaltje...", description: "Gazpacho, oftewel een koude soep, zijn perfect voo...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:56", updated_at: "2017-07-28 10:34:25", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 695, title: "Ovenschotel boerenkool kikkererwten", cooking_time: 25, instructions: "<h2><u>Stap 1: Maak de aardappelpuree</u></h2>\r\n\r\n...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: false, slug: "ovenschotel-boerenkool-kikkererwten", image: "ZoGepiept-2_new.jpg", description: "Kibbeh is een gerecht dat in het Midden-Oosten vee...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2021-04-14 11:14:49", updated_at: "2021-11-05 12:54:11", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief