Aardappelgnocchi met tomatensaus

Luchtige aardappelgnocchi maak je door er fijngemalen kruim van wit casinobrood aan toe te voegen in plaats van veel bloem. En, tip twee: gebruik een pureeknijper om fijne luchtige puree te maken.

40 min
vega

Ingrediënten

Voor 4 Personen
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 25 g wit casinobrood zonder korst, fijngemalen
  • 60 g bloem + extra
  • 1 eidooier
  • 1 bolletje nootmuskaat
  • 650 g bloemige aardappels, geschild
  • evt. versgeraspte Parmezaanse kaas
  • Voor de tomatensaus:
  • 3 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 3 takjes marjoraan
  • 5 pomodoritomaten, in blokjes
  • extra nodig: pureestamper of -knijper, nootmuskaatrasp, evt. gnocchiplankje, bakplaat bekleed met bakpapier

Bereiding

Stap 1: Aardappelpuree

Leg de aardappels in een pan en schenk er zoveel koud water bij dat ze voor de helft onder water staan. Voeg zout naar smaak toe. Leg een deksel op de pan en breng de aardappels aan de kook. Draai het vuur iets lager en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en zet de pan nog ca. 1 minuut terug op matig vuur om ze droog te stomen. Schud ze af en toe om. Schep de aardappels in de pureeknijper en knijp ze fijn of stamp ze zo fijn mogelijk met een stamper.

Stap 2: gnocchi

Schep 500 g puree in een kom. Breng op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat. Roer de eidooier erdoor. Spatel de 60 gram bloem en het broodkruim erdoor. Roer niet te veel, meng het losjes en snel door elkaar. Bestrooi het werkvlak met een dun laagje bloem. Verdeel het deeg in 5 stukken en rol er 2 cm dikke slierten van. Snijd stukjes van 2 cm van het deeg. Druk eventueel met een vork op de bovenkant van ieder stukje deeg of gebruik een gnocchiplankje om ribbels erin te krijgen. Schep met een platte spatel of deegkrabber de gnocchi op het bakpapier.

Stap 3: tomatensaus

Verhit voor de tomatensaus de olie in een hapjespan, fruit de knoflook en takjes marjoraan. Voeg de tomatenblokjes toe, zet het vuur laag en laat de tomatensaus inkoken tot een dikke tomatensaus. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4: gnocchi koken & serveren

Breng een pan met ruim water en zout aan de kook. Schep de gnocchi in 2 of 3 porties in het kokende water. Als de gnocchi boven komen drijven, zijn ze gaar. Schep ze op een bord om met een beetje olie. Schep ze voorzichtig in de warme tomatensaus, voeg eventueel een beetje kookvocht toe. Leg als alle gnocchi gaar zijn, ze in een grote schaal en schenk er de resterende olie over. Lekker met versgeraspte Parmezaanse kaas.

Vergelijkbare recepten

35 min
vega

Raapstelenstamppot

40 min
vega

Nadia's aardappelkibbeh met citrus


30 min

Aardappelsoep met prei en chorizo

1 u 10 min
vega

Torentjes van aardappels en cheddar

50 min

Geroosterde aardappeltjes met artisjokkenharten

20 min

Amuse van aardappel met cime di rapa en ansjovis

[#<Recipe id: 598, title: "Raapstelenstamppot", cooking_time: 35, instructions: "<h2><u>Stap 1: aardappels koken</u></h2>\r\n\r\n<p>Sni...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Aardappelpuree van kruimige aardappels levert e...", cooking_method: "Pureren", servings: 4, featured: true, slug: "raapstelenstamppot", image: "160530_FC_Aardappel_06_raapstelen.jpg", description: "De eerste voorjaarsstamppot is raapstelenstamppot....", average_rating: 5.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2017-11-09 15:30:32", updated_at: "2019-05-16 12:36:11", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 573, title: "Nadia's aardappelkibbeh met citrus\u2028 ", cooking_time: 40, instructions: "<h2><u>Stap 1: aardappelpuree</u></h2>\r\n\r\n<p>Kook ...", meal_type: 0, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<div class=\"embeded-video oembed-provider-vimeo\" d...", cooking_method: "koken", servings: 10, featured: true, slug: "aardappelkibbeh-met-citrus", image: "aardappelkibbeh-met-citrus.jpg", description: "Het lievelingsaardappelrecept van Nadia is het lek...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2017-01-30 09:56:42", updated_at: "2017-07-26 07:18:32", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 646, title: "Aardappelsoep met prei en chorizo", cooking_time: 30, instructions: "<h2><u>Stap 1: Bak de chorizo en snijd de groente<...", meal_type: 0, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Maak de soep af met wat verse peterselie en een...", cooking_method: "Pan", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelsoep-met-prei-en-chorizo", image: "Aardappelsoep_foto_2_made_by_ellen_kopie.jpg", description: "Niks beters dan een goed gevulde romige soep die z...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2019-05-01 14:53:28", updated_at: "2019-07-15 07:46:53", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 381, title: "Torentjes van aardappels en cheddar", cooking_time: 70, instructions: "<p>Verwarm de oven voor op 200&deg;C.&nbsp;Kook de...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Voeg varkensgehakt en worteltjes toe voor nog m...", cooking_method: "Magnetron", servings: 4, featured: true, slug: "torentjes-van-aardappels-en-cheddar", image: "torentjes-van-aardappels-en-cheddar.jpg", description: "", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:51:03", updated_at: "2017-07-07 09:13:46", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 474, title: "Geroosterde aardappeltjes met artisjokkenharten", cooking_time: 50, instructions: "<h2><u>Stap 1: snijd de aardappel en groenten</u><...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Bewaar nog wat rozemarijn voor de afwerking. Ha...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "geroosterde-aardappeltjes-met-artisjokkenharten", image: "geroosterde-aardappeltjes-met-artisjokkenharten.jp...", description: "Een makkelijke ovenschotel met aardappels en artis...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:51", updated_at: "2017-07-20 11:27:07", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 536, title: "Amuse van aardappel met cime di rapa en ansjovis", cooking_time: 20, instructions: "<h2><u>Stap 1: aardappels en cimi di rapa koken</u...", meal_type: 4, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Wil je er echt iets feestelijks van maken? Dan ...", cooking_method: "Overige", servings: 4, featured: false, slug: "amuse-van-aardappel-met-cime-di-rapa-en-ansjovis", image: "amuse-van-aardappel-met-cime-di-rapa-en-ansjovis.j...", description: "Een amuse is een klein hapje om de smaakpapillen v...", average_rating: 3.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-12-15 08:59:18", updated_at: "2018-11-03 12:03:21", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief