Aardappelbrood

Vooral in Ierland werd in vorige eeuwen veel aardappelbrood gebakken. De term aardappelbrood is een beetje misleidend want het brood bestaat voor driekwart uit bloem en voor een kwart uit aardappelpuree.

1 u
vega

Ingrediënten

Voor 4 Personen
  • 250 g kruimige aardappels
  • 200 ml lauwe melk
  • 2 zakjes gedroogde gist à 7 g of 30 g verse gist
  • 750 g bloem
  • 5 g zout
  • flinke scheut olijfolie
  • evt. handvol verse kruiden of 100 g licht uitgebakken spekjes
  • extra nodig: pureestamper of -knijper, bakplaat bekleed met bakpapier

Bereiding

Stap 1: pureer de aardappels

Kook de aardappels in 20-25 minuten gaar. Prik met een mes in de aardappels om te controleren of ze gaar zijn: de aardappel is gaar als hij blijft liggen als je het mes omhoogtrekt. Giet af, schil de aardappels, voeg de melk toe en pureer met een pureestamper of -knijper tot een romige, haast vloeibare puree.

Stap 2: voorbereidingen voor het deeg

Meng in een kommetje de gist met 200 ml lauw water en laat ca. 10 minuten staan op een warme plek tot het gaat schuimen. Zeef de bloem boven een grote kom, meng 5 gram zout erdoor. Meng de warme aardappelpuree en daarna het gistmengsel erdoor.

Stap 3: maak het deeg

Kneed in ca. 10 minuten tot een soepel, zacht deeg. Dek het deeg af met een schone keukendoek en laat op een warme plek 90 minuten rijzen.

Tip: Aan het deeg kan van alles worden toegevoegd zoals kruiden, of uitgebakken en heel klein gesneden spekjes. Als je iets toe wilt voegen, doe het dan nu.

Kneed het deeg nogmaals 5 minuten door en vorm er een bal van. Leg de bal op de bakplaat en druk enigszins plat. Dek af met een schone keukendoek en laat het brood nogmaals 40 minuten rijzen.

Stap 4: in de oven

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bestrijk de bovenkant van het brood met de olie. Bak het brood 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Vergelijkbare recepten

30 min
vega

Feestelijke pieperchips

1 u

Aardappelterrine

25 min
vega

Krieltjessalade met zeekraal en radijs

1 u 5 min

Ovenschotel met champignons en reblochon

15 min

Gebakken aardappelsalade met ansjovis en manchego

30 min

Aardappelhelften met aardappelsoufflé

[#<Recipe id: 619, title: "Feestelijke pieperchips ", cooking_time: 30, instructions: "<h2><u>Stap 1: maak de aardappelplakjes</u></h2>\r\n...", meal_type: 4, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p style=\"margin-left:0cm; margin-right:0cm\">Papri...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "feestelijke-pieperchips", image: "PTTP_Batch1_-Feestelijke-pieperchips_landscape_pre...", description: "Zelf aardappelchips maken is makkelijk, leuk en on...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2018-01-29 13:00:24", updated_at: "2018-02-05 10:41:24", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 607, title: "Aardappelterrine", cooking_time: 60, instructions: "<h2><u>Stap 1: aardappels koken</u></h2>\r\n\r\n<p>Koo...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Au bain-marie in de oven: vul een bak met koken...", cooking_method: "Oven", servings: 5, featured: true, slug: "aardappelterrine", image: "160712_FC_Aardappel_Aardappelterrine.jpg", description: "Een terrine maken klinkt ingewikkeld. Maar eigenli...", average_rating: 5.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2017-11-10 10:06:48", updated_at: "2018-02-25 14:29:04", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 642, title: "Krieltjessalade met zeekraal en radijs", cooking_time: 25, instructions: "<h2><u>Stap 1: Kook de krieltjes</u></h2>\r\n\r\n<p>Ko...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "", cooking_method: "Salade", servings: 4, featured: true, slug: "krieltjessalade-met-zeekraal-en-radijs", image: "Power-to-the-Pieper-DHV-krieltjes-salade-zeekraal-...", description: "Een goedgevulde maaltijdsalade doet het altijd goe...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2019-04-12 09:59:45", updated_at: "2019-07-15 07:44:46", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 484, title: "Ovenschotel met champignons en reblochon", cooking_time: 65, instructions: "<p>Verwarm de oven voor op 200&deg;C. Schil de aar...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Lekker bij een stukje gegrild vlees of lamsbout...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "ovenschotel-met-champignons-en-reblochon", image: "ovenschotel-met-champignons-en-reblochon.jpg", description: "", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:53:01", updated_at: "2017-07-07 08:54:25", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 450, title: "Gebakken aardappelsalade met ansjovis en manchego", cooking_time: 15, instructions: "<h2><u>Stap 1: prepareer de ingredienten</u></h2>\r...", meal_type: 0, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Heb je nog wat groente restjes? Doe ze in de sa...", cooking_method: "Overige", servings: 4, featured: true, slug: "gebakken-aardappelsalade-met-ansjovis-en-manchero", image: "gebakken-aardappelsalade-met-ansjovis-en-manchero....", description: "Salades zijn ideaal voor in de zomer, wanneer je m...", average_rating: 5.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:52:24", updated_at: "2017-07-17 14:11:15", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 501, title: "Aardappelhelften met aardappelsoufflé", cooking_time: 30, instructions: "<h2><u>Stap 1: voorbereiden</u></h2>\r\n\r\n<p>Boen de...", meal_type: 3, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Ook lekker: gebruik geitenkaas in plaats van ou...", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelhelften-met-aardappelsoufflee", image: "aardappelhelften-met-aardappelsoufflee.jpg", description: "Een variant op de gevulde aardappel: de pieper gev...", average_rating: 1.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2015-09-03 11:53:21", updated_at: "2017-07-20 15:25:42", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief