Budget
Uit de oven
40min

Aardappelblokjes met gegratineerd witlof, ham en kaas .

4 Personen

Een typisch Hollandse ovenschotel met aardappel, witlof, ham en kaas. Lekker op koude dagen.

    Ingrediënten
  • 5 grote vastkokende aardappels
  • 2 el olijfolie
  • 25 g boter
  • 1 el bloem
  • 5 dl melk
  • 150 g geraspte kaas
  • nootmuskaat
  • 8 struikjes witlof
  • 300 g gekookte (plakken van 0,5 cm dik) ham
  • zout en peper
Bereiding

Stap 1: bak de aardappels in de oven

Warm de oven voor op 180°C. Boen de aardappels goed schoon onder koud stromend water. Snij de ongeschilde aardappels in dobbelsteentjes van 1,5 cm. Doe ze in een ovenschaal en besprenkel ze met de olijfolie. Breng op smaak met zout en peper en bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven.

 

Stap 2: maak de saus

Smelt intussen de boter in een sauspannetje en doe er de bloem bij. Laat de bloem al roerende kort garen. Voeg de melk al roerende in gedeelten toe, roer tot een gladde saus en breng aan de kook. Laat al roerende zachtjes koken tot de saus is ingedikt. Meng er de kaas door en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

 

Stap 3: kook de witlof en maak de schotel af

Kook de witlofstruikjes afgedekt in een kookpan in ongeveer 20 minuten gaar in een bodempje water. Laat uitlekken en leg ze bovenop de aardappels in de ovenschaal. Snij de ham in blokjes van 0,5 cm. Verdeel de hamblokjes over de witlof. Schenk er de kaassaus over. Gratineer de witlofschotel in een paar minuten onder de grill mooi bruin. Serveer direct.

Tip .

Vervang de ham eens door gehakt. Bak het gehakt in wat olie rul en verdeel het over de aardappels. Volg verder het recept hierboven.

Laat weten hoe het is geworden!

Beoordeel dit recept

Vergelijkbare recepten .

Terug naar boven

Aardappels Kennisplatform .

Voor uitgebreide informatie over de aardappelteelt, de gezondheidsaspecten van de aardappel en de pieper in gastronomisch en historisch perspectief, kijk je op het Kennisplatform.
Vertel mij meer
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief