
Aardappel-uiengratin
Heb je zin in aardappeltjes uit de oven, maar even iets anders? Maak een aardappelgratin! Makkelijk de maken en heerlijk van smaak.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 1 kg dungesneden, grote, gele ui
- 1 groentebouillonblokje
- 500 ml kookroom
- 0,5 tl zwarte peper
- 100 g geraspte kaas
- 1 kg vastkokende aardappels, in plakken gesneden
- 50 g boter
- takjes rozemarijn
- 1 glas witte wijn
Voorbereiding
Stap 1: kook de aardappels
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakken. Kook de aardappels 4 minuten in water met zout. Giet af en laat even afstomen.
Stap 2: bak en kruid de uien
Smelt de boter in een koekenpan op middel vuur en bak de uien zachtjes waarbij je af en toe roert totdat de uien zacht zijn in 5 minuten. Besprenkel de uien met zout en Provençiaalse kruiden, draai het gas uit en laat de uien even staan.
Stap 3: aardappels in de ovenschaal
Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over een ovenschaal, besprenkel dit met zout (naar smaak) en witte peper. Strooi er 1/3 van de gruyere en Parmezaan over. Herhaal dit nogmaals met de andere helft aardappelschijfjes en 1/3e van de kaas.
Stap 4: roommengsel eroverheen
Schenk hier vervolgens room over heen, breng op smaak met zout en witte peper en eindig met de laatste 1/3e van de kazen.
Stap 5: bak af
Zet zonder aluminiumfolie in de oven totdat de room ingedikt is en het geheel mooi bruin is in ongeveer 25-30 min.