Aardappel-uiengratin

Heb je zin in aardappeltjes uit de oven, maar even iets anders? Maak een aardappelgratin! Makkelijk de maken en heerlijk van smaak.

50 min
vega

Ingrediƫnten

Voor 4 Personen
  • 1 kg dungesneden, grote, gele ui
  • 1 groentebouillonblokje
  • 500 ml kookroom
  • 0,5 tl zwarte peper
  • 100 g geraspte kaas
  • 1 kg vastkokende aardappels, in plakken gesneden
  • 50 g boter
  • takjes rozemarijn
  • 1 glas witte wijn

Bereiding

Stap 1: kook de aardappels

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakken. Kook de aardappels 4 minuten in water met zout. Giet af en laat even afstomen.

Stap 2: bak en kruid de uien

Smelt de boter in een koekenpan op middel vuur en bak de uien zachtjes waarbij je af en toe roert totdat de uien zacht zijn in 5 minuten. Besprenkel de uien met zout en Provençiaalse kruiden, draai het gas uit en laat de uien even staan.

Stap 3: aardappels in de ovenschaal

Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over een ovenschaal, besprenkel dit met zout (naar smaak) en witte peper. Strooi er 1/3 van de gruyere en Parmezaan over. Herhaal dit nogmaals met de andere helft aardappelschijfjes en 1/3e van de kaas.

Stap 4: roommengsel eroverheen

Schenk hier vervolgens room over heen, breng op smaak met zout en witte peper en eindig met de laatste 1/3e van de kazen.

Stap 5: bak af

Zet zonder aluminiumfolie in de oven totdat de room ingedikt is en het geheel mooi bruin is in ongeveer 25-30 min.

Vergelijkbare recepten

30 min
vega

Spaanse aardappeltortilla met ui en verse kruiden

30 min
vega

Aardappelkoekjes met rode biet

35 min
vega

Bietenstamppot

45 min
vega

Aardappelsalade met pindasaus

25 min
vega

Grieks stamppotje

20 min

Italiaanse wedges

[#<Recipe id: 662, title: "Spaanse aardappeltortilla met ui en verse kruiden", cooking_time: 30, instructions: "<h2><u>Stap 1: Kook de aardappels</u></h2>\r\n\r\n<p>S...", meal_type: 0, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "", cooking_method: "Pan", servings: 4, featured: true, slug: "spaanse-aardappeltortilla-met-ui-en-verse-kruiden", image: "DSC_0080_kopie.jpeg", description: "Een Spaanse tortilla met maar vijf ingrediƫnten? H...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2019-07-11 13:47:02", updated_at: "2019-07-16 08:54:28", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 641, title: "Aardappelkoekjes met rode biet", cooking_time: 30, instructions: "<h2><u>Stap 1: Rasp de aardappel en biet</u></h2>\r...", meal_type: 3, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "<p>Wil je nog een beetje de verschillende kleuren ...", cooking_method: "Pan", servings: 4, featured: true, slug: "aardappelkoekjes-met-rode-biet", image: "Foto_1_aardappelkoekjes_made_by_ellen_recept_kopie...", description: "Onze ambassadeur Made by Ellen is gek op deze krok...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2019-04-11 13:27:25", updated_at: "2019-05-10 12:42:58", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 541, title: "Bietenstamppot", cooking_time: 35, instructions: "<h2><u>Stap 1: kook de aardappels en snijd de groe...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Lekker om te serveren met een stukje zalm, of e...", cooking_method: "Pan", servings: 2, featured: false, slug: "bietenstamppot", image: "bietenstamppot.jpg", description: "Bieten geven een heerlijk zoet-frisse smaak aan je...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "http://chickslovefood.com/5-or-less-bietenstamppot...", active: true, created_at: "2016-03-31 13:09:13", updated_at: "2017-07-17 13:26:29", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 557, title: "Aardappelsalade met pindasaus", cooking_time: 45, instructions: "<h2><u>Stap 1: bak de aardappelen</u></h2>\r\n\r\n<p>V...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "<p>Je kan de tofu ook vervangen door kip</p>\r\n", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: false, slug: "aardappelsalade-met-pindasaus", image: "aardappelsalade-met-pindasaus.jpg", description: "Pindasaus kan je kant-en-klaar kopen, maar je kan ...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2016-04-13 15:25:12", updated_at: "2019-07-30 09:29:46", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 658, title: "Grieks stamppotje", cooking_time: 25, instructions: "<h2><u>Stap 1: Kook de aardappels</u></h2>\r\n\r\n<p>S...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: false, tips: "", cooking_method: "Pan", servings: 4, featured: true, slug: "grieks-stamppotje", image: "Grieks_stamppotje_spinazie_kopie.jpg", description: "Stamppot is natuurlijk een oer-Hollands gerecht. G...", average_rating: 1.0, vegetarian: true, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2019-07-08 14:12:05", updated_at: "2019-07-16 08:26:19", basic_recipe: false, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>, #<Recipe id: 622, title: "Italiaanse wedges", cooking_time: 20, instructions: "<h2 style=\"margin-left:0cm; margin-right:0cm\"><u>S...", meal_type: 2, kind: 0, kids_friendly: true, tips: "", cooking_method: "Oven", servings: 4, featured: false, slug: "italiaanse-wedges", image: "Zo-Gepiept---Itliaanse-wedges-L.jpg", description: "", average_rating: 5.0, vegetarian: false, tip_link_url: "", active: true, created_at: "2018-04-09 15:26:30", updated_at: "2019-02-17 00:07:57", basic_recipe: nil, nutrition_fat: nil, nutrition_fat_sat: nil, nutrition_protien: nil, nutrition_carbs: nil, nutrition_sugar: nil, optimized_slide: false>]
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief