Aardappel-soepstengels

Deze soepstengels gemaakt met aardappel zijn heerlijk om te snacken of als tussendoortje. En natuurlijk om een kop soep compleet te maken.

1 u
Vega

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 2 el (zwart) sesamzaad, maanzaad
  • 2 el olijfolie
  • 2 el fijngehakte tijm
  • 1 zakje gedroogde gist au0300 7 g
  • 275 bloem + extra
  • 175 g kruimige aardappels, geschild

Voorbereiding

Stap 1: aardappelpuree

Snijd de aardappel in kleine stukjes. Spoel ze onder de kraan met koud water schoon. Leg ze in een pan en schenk er ruim water bij. Voeg zout naar smaak toe. Leg een deksel op de pan en breng de aardappels aan de kook. Draai het vuur iets lager en kook ze in ca. 10 minuten gaar. Giet ze af en zet de pan nog ca. 1 minuut terug op matig vuur om ze droog te stomen. Schud ze af en toe om. Stamp ze fijn met de aardappelstamper. Laat de puree iets afkoelen.

Stap 2: rijzen

Meng de bloem, gist, tijm en 1 theelepel versgemalen zeezout in een kom. Voeg 150 ml lauwwarm water toe, kneed het deeg 5 minuten. Kneed de puree erdoor. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg ca. 45 minuten op een warme plek rijzen.

Stap 3: stengels maken

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrooi het werkvlak met bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 5 mm dik. Snijd het deeg met een scherp mes in lange repen. Rol ze met de hand tot stengels. Leg de soepstengels op de bakplaat met een beetje ruimte ertussen. Bestrijk de bovenkant met wat olie. Strooi de sesamzaadjes erover en maal er wat zeezout over. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de stengels in ca. 15 minuten goudbruin en krokant. Draai ze eventueel om en bak de andere kant nog 5 minuten. Lekker bij een kop chowder (zie pagina 46) of kruidige groene aardappelsoep (zie pagina 48).

Vergelijkbare recepten