
25 september, 2017
Volgende week: wereldpieperweek!
’s Werelds eerste Wereldpieperweek is een feit! Van 2 tot en met 7 oktober vieren we het internationale karakter van de pieper. Want: de pieper is veel wereldser dan wij in Nederland soms denken.
Wat is de Wereldpieperweek?
Tijdens de Wereldpieperweek staat elke dag een internationaal gerecht uit een ander land centraal. Ons piepjonge testpanel proeft en raadt uit welk land het gerecht afkomstig is. Dit alles onder leiding van Masterchef finalist Naresh Ramdjas.
Alle smaken van de wereld
De aardappel. Die is toch super Hollands? Niets is minder waar. Als je naar de menukaarten van de wereld kijkt, vind je bijna op ieder menu wel piepergerechten. Want piepers zijn reislustige types. En bij elke stop op zijn reis, komt de pieper met andere kruiden en bereiding in aanraking. Het resultaat is een oneindige varieteit van piepers: geschikt voor piepjong tot oud, van gebakken tot gestoomd, van mild tot pittig.
De pieperreis
De reis van de aardappel begint in het Andes gebergte in Zuid-Amerika. Het lijkt erop dat de aardappelteelt daar zo’n 7.000 jaar begon. Toen delen van Zuid-Amerika werden ontdekt (en veroverd) door de Spanjaarden, namen zij de aardappel mee naar Europa. Zo begon de reis. Het waren uiteindelijk de Engelsen die ‘onze knol’ vanuit Spanje in Noord- en West-Europa introduceerden. Gek genoeg werd de aardappel bij aankomst in Nederland eerst alleen als sierplant gezien, en stond hij in botanische tuinen. Pas ongeveer 200 jaar na aankomst in ons Pieperlandje, zo rond 1760, waren het de Friezen die de aardappel omarmden als voedselbron. Super voedzaam!
Grenzeloos succes
Eigenlijk kun je dus wel stellen dat de pieper het internationale bindmiddel is, een grenzeloos succes dat alle smaken van de wereld met elkaar verbindt! Wil jij weten hoe ze in Azië aardappels eten? Of nog beter: wil je zelf met wereldpiepers gaan koken? Houd onze facebook in de gaten of ga direct naar onze receptenpagina.
Power to the Wereldpieper!