Verslag Aardappelcongres

Het imago van de aardappel is aan verandering toe. De laatste decennia is dit knolgewas in de ogen van de consument gedegradeerd van volksvoedsel nummer 1 naar een saaie maaltijdcomponent die ongewenste koolhydraten levert. Geheel ten onrechte vinden de sprekers op het eerste Nederlandse aardappelcongres dat op 18 februari georganiseerd werd door de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) met cofinanciering van de Europese Unie. De aardappel heeft namelijk recht op een plek in onze voeding, vooral vanwege de voedingswaarde. Om dat onder de aandacht te brengen is ook het nieuwe kennisplatform over aardappels gepresenteerd: kennisplatform.aardappels.nl.

Hoge verzadigingswaarde

Aardappels worden in allerlei diëten massaal gemeden vanwege hun koolhydraatgehalte en hun glycemische index. ‘Dat koolhydraatgehalte valt echter wel mee’, zei prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en gezondheid, VU Amsterdam. ‘Het is belangrijker te kijken naar de verzadigingsindex, die aangeeft hoe gemakkelijk je ergens te veel van eet. Aardappels verzadigen juist heel goed.’ Op basis de voedingswaarde en verzadigingswaarde van aardappels is er volgens Seidell geen reden aardappels te mijden. Zeker niet als ze in combinatie met andere voedingsmiddelen worden gegeten.

Seidell pleit ervoor meer naar het volledige voedingspatroon te kijken en niet naar een enkel product. Het zou volgens hem goed zijn als media en foodbloggers de aardappel niet meer zouden beoordelen als een verzameling van stofjes, en vooral van koolhydraten, maar als een onderdeel van een maaltijd en voedingspatroon.

Aardappels als vezelbron

Diverse sprekers gingen tijdens het congres in op het vezelgehalte van aardappels. Dit is vooral interessant vanwege het hoge gehalte aan reistent starch (resistent zetmeel). Prof. Henk Schols, hoogleraar Food Chemistry van Wageningen UR legde uit dat het belangrijk is dat er in de hele darm fermentatie plaatsvindt, en niet alleen aan het begin of aan het einde. Resistant starch wordt vooral aan het begin van de darm gefermenteerd. Hierdoor blijven andere vezels in de darm beschikbaar voor fermentatie in een later deel. Het wordt aangenomen dat dit gezond is voor de darm.

Meer weten? Een volledig verslag van het congres is hier te lezen.