22 januari, 2016

Programma van het Aardappelcongres

De aardappel, een vergeten groente? 

18 februari 2016
9:30 - 15:30 uur
De Hallen, Bellamyplein 51, Amsterdam
 
Op 18 februari 2016 werd het eerste Aardappelcongres van Nederland georganiseerd. Verschillende food professionals, van diëtisten tot journalisten en wetenschappers, gingen met elkaar in gesprek over de rol van de aardappel in ons dieet.
 
Waarom een aardappelcongres? 
Er is in de huidige tijd een hoop onzekerheid rondom goed en gezond eten. Verschillende onderzoeken vertellen ons wat we wel en niet moeten eten en de opmars van de superfoods is niemand ontgaan. Over de aardappel horen we echter maar weinig.
 
De aardappel, een vergeten groente? 
De aardappel wordt in Nederland vooral als koolhydraatbron gezien, maar er is veel meer over deze knol te vertellen. Prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU Amsterdam, ging in zijn keynote in op hoe het komt dat wij de aardappel niet als groente beschouwen, terwijl dit in veel andere landen wel het geval is. Vervolgens diepten we in subsessies vier thema’s verder uit: de aardappel als vezelbron, de aardappel als koolhydraatbron, resistent zetmeel, en aardappels en sport.
 
PROGRAMMA 
09.30 Inloop met koffie en thee 
10.00 Opening door dagvoorzitter 
10.10 Keynote Jaap Seidell: aardappel, de vergeten groente in ons dieet? 
10:40 Introductie door dr. ir. Rianne Weggemans van de Gezondheidsraad 

11.00 Verdiepende sessies - ronde 1 

De aardappel als koolhydraatbron: Prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, VU Amsterdam & Ralph Moorman, Ir. Levensmiddelentechnologie en gezondheidscoach 

De aardappel als vezelbron: Prof. dr. Henk Schols, hoogleraar Food Chemistry, Wageningen UR, Dr. Jurriaan Mes, coördinator FibeBiotics project, Wageningen UR 

12.15 Aardappellunch 

13.30 Verdiepende sessies - ronde 2 

Resistent zetmeel: Prof. dr. Henk Schols, hoogleraar Food Chemistry, Wageningen UR en Dr. Piet Buwalda, Starch Technology Manager AVEBE, Wageningen UR 

Aardappels en sport: Anja van Geel, sportdiëtiste bij Sport Medisch Centrum Papendal en Miriam van Reijen - topsporter, PHD bewegingswetenschappen en auteur kookboek voor sporters. 

14.30 Plenaire afsluiting 
14.45 Gelegenheid tot napraten onder het genot van een drankje 

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Aardappels Kennisplatform .

Voor uitgebreide informatie over de aardappelteelt, de gezondheidsaspecten van de aardappel en de pieper in gastronomisch en historisch perspectief, kijk je op het Kennisplatform.
Vertel mij meer

Gerelateerde berichten .

Terug naar boven
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief