11 x moderne AGV recepten

De oer-Hollandse AGV (Aardappels, Groenten, Vlees) is voor iedereen. Ook wanneer je vegetarisch eet, kun je los gaan met piepers. Door culinaire invloeden uit andere culturen, maar ook doordat er een grotere variatie aan ingrediënten verkrijgbaar is, kan de AGV vandaag de dag verschillende vormen aannemen. De ‘V kan namelijk ook staan voor vis of juist een plantaardige eiwitbron, zoals tofu. Wij hebben 11 AGV recepten in een modern jasje voor je verzameld waar jij en je gezin gegarandeerd van gaan smullen!

Aardappelrisotto

1: Aardappelrisotto met courgette en spek
Risotto is eigenlijk een Italiaans rijstgerecht, maar je kunt hiervoor ook heel goed aardappel gebruiken! De stukjes aardappel bak je eerst apart, en daarna voeg je beetje bij beetje bouillon toe. Buon appetito! Dit recept bevat ongeveer 180 gram groente per portie.

Misogratin

2: Misogratin met zalm en spitskool
Kom in Oosterse sferen met miso! Miso is een traditionele Japanse smaakmaker van gefermenteerde sojabonen en zout en geeft een heerlijk Oosters tintje aan de vettige zalm en romige aardappels in dit gerecht. Daarnaast zit je met dit recept goed als je extra groente wil eten: een portie bevat maar liefst 350 gram groente! Dit recept komt uit het kookboek ‘Zo Gepiept’.

Aardappelroerbak

3: Griekse aardappel roerbak
Roerbakken is een snelle manier om je eten te bereiden, en daarom de perfecte optie voor na een lange dag. Deze AGV met een Grieks tintje heb je zo gepiept: in 20 minuutjes staat het op tafel! Smullen maar. Dit recept bevat ongeveer 275 gram groente per portie.

Aardappel-groentetaart

4: Aardappel groente taart
Taart? Yes please! Deze mediterraanse hartige taart met courgette, aubergine en tomaat is niet alleen ontzettend lekker, maar kun je ook nog eens een dag van te voren maken. Perfect voor een drukke werkdag dus! Daarnaast is deze AGV een echte groente bom, met maar liefst 310 gram groente per portie.

5: Zuurkoolstamppot met gegrilde ananas
De welbekende zuurkoolstamppot, maar dan nét even anders. Minstens zo lekker als je het ons vraagt! De zure zuurkool, de zoete ananas en de zoute vegetarische spekjes in dit recept zijn een verrassende smaakcombinatie, waarmee je iedereen versteld doet staan. Succes gegarandeerd! Daarnaast heb je met dit recept bijna al je groente van de dag binnen, want een portie bevat ongeveer 200 gram groente!

Prinsessenstamppot

6: Prinsessenstamppot
Een feestje op je bord met roze stamppot! De bietjes geven de stamppot zijn mooie roze kleur, de appel zorgt voor een heerlijke zoete smaak, en de spekjes maken de stamppot juist weer hartig. Een stamppot met een bijzondere twist en helemaal kidsproof! Dit recept bevat ongeveer 165 gram groente. Met wat rauwkost erbij zit je zo aan je groente van de dag!

Aardappelsalade

7: Aardappelsalade met zalm
Met aardappel kun je de lekkerste gevulde salades maken, en daarom kan een (maaltijd)salade ook niet in dit rijtje ontbreken! Deze variant combineert aardappel met zalm en spinazie: een gouden combinatie! De bosui geeft de salade een pittig randje. Extra fijn: dit recept bereid je in een kwartiertje tijd en bevat ongeveer 160 gram groente per portie.

Traybake

8: Traybake met geroosterde aardappels, braadworst en snelle rodekoolpickle
Zin in een lekker, makkelijk en gezonde AGV? Ga dan voor deze traybake met geroosterde aardappels en braadworst. De ingemaakte rode kool geeft een frisse twist aan het gerecht. Dit gerecht bevat ongeveer 160 gram groente per persoon en komt uit het kookboek ‘Zo Gepiept’.

Soep

9: Romige soep met mais en mosselen
Deze stevige soep met mosselen is gebaseerd op een traditionele Amerikaanse soep: Chowder. Daar wordt de soep meestal met venusschelpen gemaakt, maar omdat deze hier minder goed verkrijgbaar zijn is deze variant met mosselen! De melk maakt de soep lekker romig, en de mais en bleekselderij zorgt voor een goede bite. Een interessante combi van lekkere ingrediënten dus! Een portie van dit recept bevat ongeveer 200 gram groente.

10: Romige gnocchi met spinazie
Gnocchi is een Italiaanse pastasoort gemaakt van aardappel en tarwe. In dit recept combineer je het met een romige spread, tomaat en spinazie. Extra leuk: wanneer je kiest voor een romige spread zonder zuivel, kunnen je veganistische vrienden ook mee-eten! Je zet dit recept in een mum van tijd op tafel en het bevat wel 240 gram groente per portie. 

11: Vegetarische stoof met aardappel, groenten en linzen
Last but not least: een heerlijk stoofpotje. Naast dat je een lekker stoofpotje kunt maken met vlees, kun je ook een heerlijk vegetarisch of veganistisch stoofpotje maken. Voordeel: die zijn vaak veel sneller klaar! Deze variant is met aardappel, groenten en linzen en tover je in een halfuurtje op tafel. Dit recept bevat ongeveer 250 gram groente per portie en is daarom de perfecte manier om al je groente in één maaltijd binnen te krijgen!

Recepten van HiliciousGewoon HanneMade by EllenSimone’s KitchenVoedingsmiepjes en Feel good by food.

Op zoek naar meer inspiratie? Blader dan eens door het kookboek Zo Gepiept! Hier vind je 50 moderne AGV – recepten uit diverse windstreken.