Lamskoteletjes met gesmoorde andijvie, radijsjes en ansjovis

10 x klassieke AGV recepten

De klassieke combinatie van aardappel, groenten en vlees (AGV) staat al jaren op tafel bij Nederlandse gezinnen. En dat is niet zonder reden, want met aardappels zet je gemakkelijk een voedzame en gebalanceerde avondmaaltijd op tafel. Wist je dat je bij een AGV gemiddeld 20% meer groente eet dan bij een maaltijd op basis van pasta of rijst? Een AGV is dus helemaal geen slecht idee, want het blijft lastig om de aanbevolen 250 gram groente per dag te halen. Daarnaast kan je met AGV eindeloos variëren! In dit lijstje zetten wij voor jou 10 heerlijke klassieke AGV’tjes op een rijtje. Op zoek naar meer inspiratie? Blader dan eens door het kookboek Zo Gepiept! 

Krieltjes met broccoli en kip uit de oven

1: Krieltjes met broccoli en kip uit de oven
Een ovenschotel is ideaal voor thuiswerkers. In 10 minuten zet je deze schotel in elkaar, en de oven doet de rest. Zo makkelijk is een AGV nog nooit geweest! Dit recept bevat 100 gram groente per portie, en kun je daarom heel goed serveren met een salade on the side.

Lamskoteletjes met gesmoorde andijvie, radijsjes en ansjovis

2: Lamskoteletjes met gesmoorde andijvie, radijsjes en ansjovis
Zet vanavond eens deze AGV met lam, andijvie, radijsjes en ansjovis op tafel! Doordat je een ‘hele’ andijvie gebruikt in plaats van voorgesneden en gewassen andijvie uit een zak, krijgt dit gerecht een lekkere bite. En daardoor blijft de andijvie ook nog eens langer goed! Dit recept bevat ongeveer 175 gram groente per portie en komt uit het kookboek ‘Zo Gepiept’. 

Aardappelpuree met hamburger en broccoli

3: Aardappelpuree met hamburger en broccoli
Er gaat niets boven een klassieke AGV-combinatie als deze! Extra fijn: dit gerecht heeft maar 5 ingrediënten en zet je in een handomdraai op tafel. Dit recept bevat ongeveer 250 gram groente per portie.

Klassieke asperges met ham en ei

4: Asperges met ham en ei
Dit traditionele oer-Hollandse recept moet je een keer gegeten hebben! In de lente zijn witte asperges volop in het seizoen, dus dit is hét perfecte moment om het witte goud met ham, ei en lekker veel Hollandaise saus op tafel te zetten. Dit recept bevat ongeveer 250 gram groente per portie.

Biefstuk met chimichurri aardappels en paprika

5: Aardappels, biefstuk met chimichurri en gebakken paprika
Geef een Argentijnse twist aan je AGV met dit recept! Chimichurri is een klassieke Argentijnse saus die bij veel vleesgerechten wordt geserveerd, met olie, azijn, peterselie, ui en een rood pepertje. Met de combinatie van de zoete gebakken paprika en de pittige biefstuk verras je het hele gezin! Dit gerecht bevat ongeveer 180 gram groente per portie.

6: Snijboontjes met prei en sjalot, aardappeltjes en een schnitzel
Ben jij ook zo gek op een schnitzel? Met dit recept combineer je hem lekker klassiek, met snijbonen met prei en sjalot, en natuurlijk aardappeltjes. Smullen maar! Dit recept bevat ongeveer 170 gram groente per persoon.

Gehaktbal met aardappelen en sperziebonen

7: Gehaktbal met aardappelen en sperziebonen
Wist je dat een kwart van de Nederlanders het liefst een AGV met gehaktbal eet? Dit recept kon dan ook niet ontbreken in deze lijst! Tip: kneed de gehaktballen zelf, extra lekker én leuk om te doen. Dit recept zet je in maar 25 minuten op tafel en is daarom perfect voor een drukke doordeweekse dag. Een portie bevat ongeveer 150 gram groente per persoon.

Cottage pie

8: Cottage pie
Ga vanavond voor een klassieke Britse AGV: een heerlijke cottage pie! Een cottage pie of shepherd’s pie is een ovenschotel met gehakt en aardappelpuree. Daarnaast zet je deze variant al in 30 minuten op tafel! Succes gegarandeerd. Deze cottage pie bevat 130 gram groente per persoon. Serveer deze AGV dus eens met rauwkost!

Aardappel zuurkool schotel

9: Zuurkoolschotel
De ultieme winterkost: zuurkoolschotel! Doordat deze schotel in de oven gaat, wordt het spek lekker krokant. Maak gerust extra veel van dit recept, want zuurkool is de tweede dag altijd nóg lekkerder. Dit recept bevat ongeveer 250 gram groente per portie.

Nandijviestamppot met speklap

10: Andijviestamppot met speklappen en geraspte kaas
Een Hollandser gerecht dan andijviestamppot bestaat er eigenlijk niet. Dit traditionele gerecht met een speklap en geraspte kaas brengt je weer even terug naar oma’s tijd. Per portie bevat dit recept ongeveer 75 gram groente. Serveer er een lekkere salade bij en dinner is served!

Recepten van aardappels.nl, Francesca KooktAnnie PannieKook IdeeBetty’s Kitchen en Luuk’s Kitchen.